Kampányüzemmód Pozsonyban

Nem járt sikerrel a szlovákiai ellenzéknek a kormány megbuktatására irányuló kísérlete, miután a parlamentben a képviselők többsége elutasította a Peter Pellegrini miniszterelnök ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a széttöredezett pártrendszerben nehéz megjósolni, ki alakíthat koalíciót a jövő évi választások után.

2019. 09. 17. 18:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Peter Pellegrini leváltását tegnap 62 képviselő támogatta, 66-an szavaztak ellene és hárman tartózkodtak. Az ellenzék arra hivatkozva kezdeményezett bizalmatlansági indítványt, hogy a miniszterelnök nem váltotta le Monika Jankovská igazságügyi államtitkárt, miután kitudódott: a politikus asszony több mint ezer SMS-üzenetet váltott azzal a Marián Kocner üzletemberrel, akit a hatóságok Ján Kuciak oknyomozó újságíró tavalyi megölésének megrendelésével gyanúsítanak. Jankovská végül lemondott a posztjáról, ám az ellenzék szerint azáltal, hogy a kormányfő nem javasolta menesztését, a szervezett bűnözés és az oligarchák érdekeit a szlovák állampolgároké elé helyezte. Kormánypárti képviselők ugyanakkor rámutattak arra, az ellenzék padsoraiban ülők közül is sokan kommunikáltak Kocnerrel.

A Kuciak-ügy felgöngyölítésével párhuzamosan fény derült arra: Kocner befolyást gyakorolt különböző állami testületekre, igazságügyi szervekre és a rendőrségre, kapcsolatban állt a legmagasabb politikai szintekkel, kormányon lévő és ellenzéki pártokkal egyaránt. A tavalyi Kuciak-gyilkosság után nagyszabású tüntetések szerveződtek, amelyek következtében lemondásra kényszerült Robert Fico miniszterelnök. Most pénteken ismét felvonulnak a tiltakozók, elemzők szerint ez már a jövő tavasszal esedékes választási kampány része.

A Kuciak-ügy következtében jelentősen meggyengült a legnagyobb kormánypárt: a legfrissebb felmérések szerint a szociáldemokrata Smer támogatottsága a legutóbbi választásokon elért 28 százalékról 20 százalékra esett. A Smeren kívül csak a Zuzana Caputová államfő nevével fémjelzett, liberális Progresszív Szlovákia, illetve a radikális jobboldali Néppárt érne el több mint tíz százalékot. Rajtuk kívül még hat erő jutna be a parlamentbe. – Teljesen kiszámíthatatlan a politikai helyzet Szlovákiában. A választások után három nagyobb politikai blokk alakulhat ki: a Smer által képviselt, nemzeti érzelmű, szociális intézkedésekre hangsúlyt helyező tömb, a magukat a demokratikus ellenzék tagjainak tartó konzervatív és liberális pártok, illetve a szélsőséges erők. A kérdés az, hogy milyen többpárti konstelláció fog kialakulni – mondta lapunknak Halász Iván, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa. A szakértő emlékeztet, Szlovákiában nincs változás abban, hogy a pártrendszer mindig is töredezett volt, a Kuciak-gyilkosság következtében viszont mindenképpen újdonság, hogy megerősödtek a politikából kiábrándult civil mozgalmak, radikális és protestpártok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.