Kapkodnak a demokrata képviselők

Bár a Mueller-jelentés nem bizonyította be, hogy Donald Trump amerikai elnök vagy kampánycsapata együttműködött volna az oroszokkal 2016-ban, a demokrata képviselők nem adták fel a harcot. Tegnap Elizabeth Warren elnökjelölt-aspiráns kérte a kongresszust a közjogi felelősségre vonási eljárás megindítására. Több párttársa szerint azonban ez felesleges kapkodás: Trumpot a szavazatokkal kell eltávolítani a közelgő választásokon.

Zetelaki Réka
2019. 07. 26. 13:12
null
Elizabeth Warren demokrata elnökjelölt-aspiráns kérte a közjogi felelősségre vonási procedúra elindítását Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ez egy történelmi pillanat, és a kongresszus minden egyes képviselőjét szavazásra kell hívni” – mondta Elizabeth Warren demokrata elnökjelölt-aspiráns, aki arra szólította fel párttársait, indítsák meg Donald Trump amerikai elnök ellen az alkotmányos felmentésére irányuló (impeachment) eljárást. „Elolvastam a Mueller-jelentést. Ez a férfi törvényt szegett és felelősségre kell vonni” – jelentette ki az elnökről. Az elnök kudarcként értékelte a vizsgálatot, és kijelentette, a Demokrata Párt szerinte „romokban hever”.

Mint azt lapunk tegnap megírta, szerdán hallgatták meg Robert Mueller volt különleges ügyész vizsgálatának eredményeit a képviselőházban. Két éve tartó munkája során Mueller nem talált a vádemeléshez elegendő bizonyítékot arról, hogy Trump vagy kampánycsapata összejátszott volna az oroszokkal vagy hogy akadályozta volna ezt a vizsgálatot. Kiemelte ugyanakkor, hogy nem menti fel Trumpot a vádak alól, és amennyiben elveszti a választásokat, vádat lehet emelni ellene.

Elizabeth Warren demokrata elnökjelölt-aspiráns kérte a közjogi felelősségre vonási procedúra elindítását
Fotó: Reuters

Az impeachment eljárás élharcosai között van az a négy bevándorló hátterű demokrata politikusnő is, akiket Trump botrányos megjegyzésekkel illetett, többek között hazaküldött a közelmúltban. „Nem megyek sehová. Addig nem, amíg felelősségre nem vonjuk az elnököt” – jelentette ki Rashida Tlaib michigani kongresszusi képviselő. „Az elnök mindent megtett, hogy akadályozza a Mueller-vizsgálatot” – mondta Bernie Sanders, az impeachment eljárás kezdeményezője.

Vannak ugyanakkor olyan ellenzé­kiek is, akik szerint az elnök elleni alkotmányos felelősségre vonás megindítása felesleges kapkodást jelent, és politikailag nem volna kifizetődő, hiszen a republikánus többségű szenátuson minden bizonnyal fennakadna a kezdeményezésük. Többen úgy látják, ezért sokkal inkább a közeledő választáson kell legyőzni Donald Trumpot. Cory Booker elnökjelölt-aspiráns arra szólította fel a demokratákat, energiáikat arra összpontosítsák, hogy a szavazatok segítségével mozdítsák el az elnököt.

„A legtöbb, amit tehetek Donald Trump ellen, hogy legyőzöm 2020 novembe­rében” – mondta Pete Buttigieg demokrata politikus is, aki szintén indul majd az elnöki székért. Az impeachment eljárás kudarcot vallott, írta a Financial Times londoni lap elemzője. Kiemelte: ennek legfőbb oka Donald Trump, aki következetesen a „dühös demokraták bosszúhadjáratáról beszélt”. „Bár ez egy fikció, minél gyakrabban ismétled, annál több esélyed van arra, hogy el is hiszik”, tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.