Kedden szavaznak a szófiai kormányról

Rumen Radev bolgár államfő csak olajat öntött a tűzre az egy hete zajló tüntetések közepette. A bolgárokhoz intézett beszédében a politikai folyamatok újraindítására szólított fel, amihez szerinte elengedhetetlen Bojko Boriszov kormányának, valamint Ivan Gesev főügyésznek a lemondása. Az államfő számára ez létfontosságú kérdés, mert a múlt héten a főügyészség emberei a nemzetbiztonságot érintő információk kiszivárogtatásának gyanúja miatt iratokat foglaltak le az elnöki palotában, Radev két fontos tanácsadóját őrizetbe is vették. Az előre hozott választásokat sem lehet kizárni.

2020. 07. 16. 20:17
null
Szófia, 2020. július 15. Kormányellenes tüntetők a Bojko Boriszov vezette bolgár kormány távozását követelik Szófiában 2020. július 14-én. Az ellenzéki szocialista párt és Rumen Radev oroszbarát államfő által támogatott tüntetők megpróbáltak erőszakkal behatolni a parlamenti képviselők irodaházába. MTI/EPA/Vaszil Donev Fotó: Vaszil Donev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ivan Gesev főügyész az alkotmánybíróság állásfoglalására vár arról: mennyiben védi a mentelmi jog az államfőt, indítható-e ellene eljárás. Az elnök tekintélye nagyban romlott, miután a hét elején nyilvánosságra kerültek Vaszil Bozskov, az igazságszolgáltatás elől Dubajba menekült oligarcha az ügyészség által lehallgatott telefonbeszélgetésének részletei. – Először Goranov pénzügyminisztert és Boriszovot akarom megbuktatni. Gesev egyelőre nem érdekel, majd bábut csinálunk belőle, mint Radevből. Radev állítsa össze az ügyvivő kormányt, mi majd ellátjuk tanácsokkal – mondja Bozskov, aki a távolból is pénzeli és irányítja a tüntetéseket.

A hangfelvételek ellenére a kormányellenes tüntetések nem csillapodtak. Csütörtökön összeültek a koalíciós pártok, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) és az Egyesült Hazafiak tanácsa. Az ülést azután hívták össze, hogy Boriszov szerdán Vladiszlav Goranov pénzügyminiszter, Emil Karanikolov gazdasági miniszter, valamint a gazdasági tárcáért felelős Mladen Marinov lemondását kérte. A kormányfő méltatta ugyan három kulcsfontosságú miniszterét, de bizonyítani igyekezett, hogy nincs köze a két legbefolyásosabb oligarchához: Ahmed Doganhoz, a török kisebbséget képviselő Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSZ) liberális párt tiszteletbeli elnökéhez és Deljan Peevszki médiacézárhoz. A miniszteri lemondásokat a jövő héten kedden újratárgyalják, miután a parlament szavazott az ellenzéki szocialisták immár ötödik bizalmatlansági indítványáról.

MTI/EPA/Vaszil Donev

Boriszov végső döntésében nagy szerepet játszik a mostani EU-csúcs, ahol legfőbb támogatójával, Angela Merkel német kancellárral tárgyalja meg a kialakult helyzetet. Az egyik megoldás az azonnali lemondás és a gyors előre hozott választások kiírása lenne. De erre egyelőre csak a GERB, illetve az ellenzéki DPSZ készült fel. A szintén ellenzéki szocialistákat belső megosztottságuk köti le. Előre hozott választások esetén Radev állíthatná össze az ügyvivő kormányt, bosszúhadjáratot indíthatna Boriszovék ellen. Továbbá a kormány esetleges távozását a választók is úgy értelmeznék, hogy kapitulált, így könnyen elveszne a tízszázalékos előny, amellyel a GERB vezet a szocialisták előtt a felmérésekben. Egy másik megoldás tűnik kézenfekvőbbnek: új kormány, Boriszovval az élén vagy nélküle, de a jelenlegi parlament keretei között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.