Kemény fellépés Moszkvában

Több mint ezer tüntetőt vett őrizetbe az orosz rendőrség Moszkvában, miután szombaton ismét engedély nélkül lepte el a főváros utcáit az ellenzék. Bár számuk jelentősen csökkent, a hét végi események a Putyin-ellenes aktivisták oldalára állíthatják a közvéleményt.

Buzna Viktor
2019. 07. 29. 7:17
Rally calling for opposition candidates to be registered for elections to Moscow City Duma in Moscow
A választási bizottságok döntései ellen tiltakoztak az ellenzéki hívek Fotó: Shamil Zhumatov Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tömegoszlatással, letartóztatásokkal indult Moszkvában a szeptemberben esedékes önkormányzati választási kampány. Már múlt héten tömegek lepték el az orosz főváros utcáit, miután a választási bizottságok elutasították a szeptember 8-i önkormányzati választásokon indulni szándékozó ellenzéki és független jelöltek jegyzékbe vételét. Válaszul múlt szombaton húszezer tüntető vonult az utcára, annak ellenére, hogy a hatóságok nem engedélyezték a politikai felvonulást. Vlagyimir Putyin hangos kritikusát, a tüntetést szervező Alekszej Navalnijt ezért szerdán letartóztatták, majd szombat hajnalban, vagyis az újabb illegális felvonulás napján más aktivistákat is őrizetbe vettek.

Ezzel együtt is drasztikusan csökkent a demonstrálók száma, a korábbi húszezer fő helyett a hét végén, szombaton már csak három-négyezer ember vonult az utcára. A kemény mag azonban így is kitett magáért, a tüntetés gyorsan agresszióba fordult át. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester előzőleg a közösségi médiában arra figyelmeztetett, hogy a rendőrség keményen fel fog lépni a közrend fenntartása érdekében. Az előzetes figyelmeztetése ellenére a hivatalos közlemény szerint délelőtt 11 órára három és fél ezer ember gyűlt össze a moszkvai városi tanács épülete elé. Később az egyenruhások megpróbálták visszaszorítani a tüntetőket a közelből, ők azonban ellenálltak, és többen felvették a harcot a rendőrökkel.

A választási bizottságok döntései ellen tiltakoztak az ellenzéki hívek
Fotó: Reuters

Délután a rohamrendőrök benyomultak az ellenzék moszkvai videóstúdiójába is, ahonnan élőben közvetítették az internetes közösségi oldalakra a városházánál zajló tüntetés fejleményeit. A nap végére több mint ezer tüntetőt vettek őrizetbe.

Az orosz helyi önkormányzatok viszonylag csekély döntési jogkörrel bírnak, a moszkvai testület nem rendelkezik a város költségvetése felett, és a személyi ügyekben sincs valós hatalma. Mégis, az egyébként súlytalan választások nagy felháborodást váltottak ki, a jelöltállítási folyamatot ugyanis megszigorították. Ötezer aláírás szükséges az induláshoz, ráadásul az ellenzék támogatóinak adatait a kormány külön adatbázisban tárolja, ami az aktivisták szerint komoly visszatartó erő volt a kampányban. A hét végén megjelent elemzések többsége szerint a tüntetés leverése újabb lökést adhat a tiltakozásoknak, amit az ellenzék igyekszik is kihasználni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.