Kétszeri kudarcot követően választhat újra Izrael

Az idei két izraeli parlamenti választást jövő februárban vagy márciusban egy harmadik is követheti, miután – legalábbis szerda esti állás szerint.

Magyar Nemzet
2019. 11. 21. 15:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei két izraeli parlamenti választást jövő februárban vagy márciusban egy harmadik is követheti, miután – legalábbis szerda esti állás szerint – a kormányalakítással megbízott Beni Ganc minden bizonnyal lekéste az éjféli határidőt kabinetje létrehozására. Ez azt követően vált világossá, hogy Avigdor Liberman, a mérleg nyelvét jelentő jobboldali Otthonunk Izrael párt vezetője bejelentette: sem a Ganc vezette centrista Kék-fehér választási szövetség, sem pedig Benjámin Netanjahu miniszterelnök jobboldali Likudjának kisebbségi koalícióját nem támogatja. A korábban a külügy-, majd a védelmi miniszteri posztot is betöltő Liberman egyben a két kormányfőjelöltet tette felelőssé a fiaskóért. Gancot azért ostorozta, mert nem fogadta el Reuven Rivlin államelnök hatalommegosztási javaslatát a Netanjahuval közös kormányzásra, utóbbit pedig azzal vádolta, hogy az egész Likudot az ultraortodox vallásos pártok túszává tette. A világias szemléletű nacionalista párt élén álló Liberman követelése a nagykoalíció volt.

A mostani lehet az első alkalom Izraelben, hogy két, kormányalakítással egymás után megbízott politikus kísérlete is elbukik. Ha a most következő 21 napban senki sem tud maga mellé állítani legalább 61 törvényhozót a 120 fős parlamentben, a kneszetben, akkor – példátlan módon – elkerülhetetlen lesz az egy éven belüli harmadszori választás. Netanjahu felajánlotta Gancnak, lássák el felváltva a miniszterelnöki posztot, és abba is belement volna, hogy utóbbi legyen elsőként a kormányfő. De azt szabta feltételként, hogy a parlament jogszabállyal mentesítse őt az ellene folyó korrupciós vizsgálatokkal szemben, viszont ezt Ganc nem fogadta el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.