Lampedusán érhetett partot a nizzai terrorista

Matteo Salvini csütörtökön az olasz belügyminiszter távozását követelte amiatt, mert Olaszországban léphetett be az unióba a tunéziai merénylő.

Magyar Nemzet
2020. 10. 29. 18:51
Group of 100 migrants arrive in Lampedusa
epa08389676 Part of a group of 100 migrants - 49 men, 44 women and 7 minors - sit in a boat as they arrive n front of the port authority, at the port of Lampedusa, Sicily, southern Italy, 28 April 2020. EPA/STRINGER Fotó: STRINGER Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajtóértesülések szerint a három ember életét követelő nizzai terrortámadás végrehajtója két héttel ezelőtt, október 9-én Olaszországban járt. A támadó szeptemberben érkezhetett meg az Európai Unió területére, elsőként Lampedusa szigetére. Matteo Salvini, korábbi belügyminiszter, a jobboldali olasz politikai erőket tömörítő Északi Liga vezetője csütörtökön az olasz belügyminiszter távozását követelte.

– Amennyiben bebizonyosodik a merénylő lampedusai érkezése szeptemberben, majd áthaladása Barin keresztül, végül szökése Olaszországból, akkor a belügyminiszternek, Luciana Lamorgese-nek le kell mondania.

Csütörtök reggel kilenc óra környékén egy tunéziai származású férfi a francia Nizza városa Notre Dame temploma közelében két nőt és egy férfit késelt halálra. A merénylőt elfogták, franciaországi érkezését most alaposan vizsgálják a rendvédelmi szervek. Kérdéseket vet fel például az eset kapcsán, hogy a férfi miként tudta elhagyni a migrációs központot a megfelelő engedélyek megszerzése előtt.

Az olaszországi Lampedusa szigetén lévő migrációs fogadóközpont 1998-ban létesült. Az aprócska – mintegy húsz négyzetkilométeres és hatezer ember által lakott, Tunézia és Szicília között elhelyezkedő sziget az Észak-Afrikából Európai Unióba érkező bevándorlók fő belépési pontjává vált. Az eredetileg nyolcszáz főre tervezett létesítményben jóval többen tartózkodnak, és az olasz sziget közismerten évek óta nem bírja a migrációs nyomást. A sziget polgármestere, Salvatore Martello legutóbb augusztusban nyílt levélben fordult az olasz kormányhoz.

– Nem lehet tovább elhallgatni, ami Lampedusán történik – írta levelében Martello. – Elfogadhatatlannak találjuk, hogy Lampedusa magára maradjon a legvadabb politikai manőverezés viharában

– panaszkodott a polgármester. Martello a nyár eleje óta sürgeti a vészhelyzet elrendelését a belügyminiszter Luciana Lamorgesétől és a miniszterelnök Giuseppe Contétól. Kezdetben a többségében tunéziai, gazdasági bevándorlónak minősülő migránsokat Lampedusáról Szicíliába szállították át, de a szicíliai polgármesterek tiltakozása miatt az áthelyezések üteme egyre lassult, majd leállt. Olaszország többi kormányzója és polgármestere is nemet mondott a migránsok átvételére Lampedusáról. A hatóságok beszámolója szerint Lampedusa szigetére 2020 márciusa és augusztusa között mintegy hétezer tunéziai állampolgár érkezett illegálisan, de a hatóságok nem tudtak kellően foglalkozni a problémával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.