Kilépés helyett kampány jön

Ma kellene elhagynia Nagy-Britanniának az Európai Uniót, ám a kilépés helyett egyelőre arról sikerült megegyezni Londonban, hogy december 12-én előrehozott választásokat tartanak. A felmérések alapján népszerű Boris Johnson miniszterelnök is nagy kockázatot vállal a voksolással.

2019. 10. 31. 6:44
An anti-Brexit protester demonstrates outside the Houses of Parliament in London
Maradáspárti tüntető akciózik a brit parlament előtt Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kampányüzemmódra kapcsoltak az Egyesült Királyságban, miután kedd este a honatyák negyedszeri nekifutásra megszavazták az előrehozott választások kiírását. Eszerint december 12-én, a brit szokásoknak megfelelően csütörtökön voksolnak majd a szigetország lakói.

2015 óta ez lesz a harmadik parlamenti választás a brexit által megtépázott országban, és jelzésértékű, hogy a háromból két alkalommal is kisebbségi kormányt eredményezett a választói akarat. Az EU-tagság okozta bizonytalanságot pedig jól jelzi, hogy csak 2010 és 2017 között a britek 47 százalékának módosultak a pártpreferenciái. Ilyen körülmények között Boris Johnson miniszterelnök nagy kockázatot vállal a voksolással.

Maradáspárti tüntető akciózik a brit parlament előtt
Fotó: Reuters

– Nem tudhatjuk, hogy mennyien fordulnak el tőle, mert nem teljesítette az ígéretét, és mégsem hagytuk el az uniót október végén. Ha a konzervatív stratégia csődöt mond és megint kisebbségi kormány alakul majd, minden eddiginél bizonytalanabbá válhat a helyzet. Az EU-párti és az EU-ellenes oldalon sem akarnak kompromisszumot – összegezte a helyzetet lapunknak egy brit konzervatív forrás Brüsszelben.

A konzervatív miniszterelnök tegnap délután már kampányüzenetekkel kecsegtetett a londoni parlamentben. Mint mondta, a kormánypárt újabb választási győzelme esetén 2020 „csodálatos év” lenne. Ha viszont a Munkáspárt győz decemberben, az EU-tagságról, illetve a skót függetlenedésről szóló népszavazások szakíthatják majd szét a királyságot.

– Az erről szóló döntés került most a választók kezébe – szögezte le Johnson, aki csak látszólag nem számol a kilépéspárti Brexit Párttal, illetve az uniós távozást ellehetetleníteni vágyó Liberális Demokratákkal. Előbbi, a Nigel Farage-féle párt támogatottságát 10-15 százalék között mérik, és végül akár kulcsfontosságú szavazatokat vehet el a konzervatívoktól, akik az elmúlt három évben valóban képtelenek voltak a brexit végrehajtására. Boris Johnsonék ránézésre magabiztos, 26-40 százalékos népszerűségi mutatókkal bírnak, de akadnak olyan kutatások is, amelyek épp a baloldali Munkáspártot teszik vezető, harmincszázalékos támogatottság feletti pozícióba.

– Szerintem mindenki azt akarja, hogy vége legyen a bizonytalanságnak. Hogy megtudjuk, mi is a történet vége – mondta a Magyar Nemzetnek a több mint öt éve Londonban élő Kovács Lívia azzal kapcsolatban, hogy Nagy-Britanniának épp ma, október 31-én kellene elhagynia az EU-t. Ez a harmadik, később elhalasztott kilépési dátum, amióta 2016 nyarán az EU-tagság feladására szavaztak.

A 25 éves lány szerint az elmúlt években kézzelfogható nyoma lett a britek döntésének, ugyanis egyre kevesebb külföldi érkezik a fővárosba. Lívia a turistáktól hemzsegő Oxford Street egy éttermét vezeti, és ahogy mondja, alig tudja pótolni a kieső külföldi munkaerőt.

– Tősgyökeres britekkel pedig nem számolhatok – panaszolja. Egy másik, immár tíz éve a szigetországban élő magyar, Farkas Fanni szintén a „Sosem lesz vége” mondattal nyugtázza a brexitet.

Akárcsak a legtöbb külföldi, a harmincéves nő is leginkább maradáspárti körökben mozog. Számára a kilépésvita leginkább szembetűnő eredményét a társadalmi törésvonalak jelentik. – Még a játszótéren is egyértelmű, hogy melyik család mire szavazott 2016-ban – mondja az immár férjezett, többgyermekes nő.

Bercow búcsúja

Ma lemond a londoni alsóház elnöki tisztségéről John Bercow, aki az elmúlt tíz évben betöltötte e posztot, így a valaha volt második leghosszabb ideig regnáló brit házelnök. Bercow a közelmúlt sokszor éjszakába nyúló brexitvitáin karakteres stílusa miatt vált ismertté az Egyesült Királyságon kívül. Bár eredetileg a Konzervatív Párt tagja volt, a toryk épp a brit kilépés kapcsán vádolták pártatlansággal, ugyanis 2016-ban az EU-tagság fenntartására szavazott. Boris Johnson kormányfő a tegnapi parlamenti vitán csak „elszabadult teniszlabda-adogató gépként” utalt Bercowra.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.