Kína már második a fegyvergyártásban

Kína a második helyre avanzsálhatott a világ fegyvergyártó országainak ranglistáján az Egyesült Államok mögött, megelőzve Oroszországot.

Mártonffy Attila
2020. 01. 28. 8:48
A visitor plays with a gun at a People's Liberation Army airbase in Hong Kong
Kína még főként a belső piacra gyárthat Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína a második helyre avanzsálhatott a világ fegyvergyártó országainak ranglistáján az Egyesült Államok mögött, megelőzve Oroszországot – áll a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) tegnapi elemzésében.

A szervezet ugyan az átláthatóság hiánya miatt nem veszi fel az ázsiai országot hivatalos éves jelentésébe, ám megbízható pénzügyi információk jutottak birtokába négy nagy kínai fegyveripari cégről is. Az adatok mindazonáltal a 2015-től 2017-ig terjedő időszakra vonatkoznak, s jelenleg a legátfogóbb és a leghihetőbb képet nyújtják az ágazat teljesítményéről Kínában – írja a Reuters.

Kína még főként a belső piacra gyárthat

A SIPRI becslése szerint a négy szóban forgó fegyvergyártó vállalat együttes forgalma 2017-ben elérte az 54,1 milliárd dollárt, ami globális szinten a húsz legnagyobb hadiipari társaság közé sorolja őket, három kínai cég pedig már a legnagyobb tízben is benne van. Az Egyesült Államok fegyver­értékesítésből származó teljes bevétele 226,6 milliárd dollárra rúgott 2017-ben, az oroszországi hadi üzemek pedig 37,7 milliárd dollárt szedtek be ugyanebben az évben a SIPRI 2017-es hivatalos top 100-as statisztikái szerint.

A kínai légiiparban tevékenykedő Aviation Industry Corporation of China (AVIC) a svéd intézet számításai­ban a világ hatodik legnagyobb fegyvergyártója helyét foglalhatja el húszmilliárd dollárt meghaladó értékesítéssel 2017-ben, míg a földi rendszereket gyártó China North Industries Group Corporation (Norinco) becsült helye a nyolcadik a világranglistán 17,2 milliárd dollár forgalommal.

A másik két kínai vállalat, a China Electronics Technology Group Corporation (CETC) és a China South Industries Group Corporation (CSGC) sorrendben 12,2 és 4,6 milliárd dollár eladásból származó bevételre tehetett szert. A SIPRI megjegyzi, hogy 2018-ban a világon összesen 1800 milliárd dollárt költöttek fegyverre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.