Kínában gyakorlatilag nem ismerik a második hullám fogalmát

Donald Trump amerikai elnök biztonsági tanácsadója szerint a Kínai Kommunista Párt „monopolizálni kíván minden olyan iparágat, amely a XXI. század szempontjából fontos”. Robert O'Brien elsősorban a koronavírus elleni oltóanyag-kutatásokra utalt, érvelése szerint ugyanis Peking el akarja lopni a vakcinakutatást a Nyugat elől. Mindeközben a távol-keleti országban gyakorlatilag teljesen megfékezték a koronavírus-járványt.

2020. 10. 22. 11:45
null
Csingtao, 2020. október 12. Koronavírus-teszt elvégzésre várakozó helyi lakosok a kelet-kínai Csingtaóban 2020. október 12-én. A kilencmillió lakosú nagyváros teljes lakosságát tesztelésnek vetik alá, miután új belföldi koronavírusos eseteket fedeztek fel a hétvégén. A lakosság tesztelését öt nap alatt tervezik lefolytatni. MTI/EPA/FEATURECHINA Fotó: Vang Haj-pin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vuhanból indult koronavírus-járványt Kínában gyakorlatilag teljesen megfékezték: a világ legnépesebb, csaknem 1,4 milliárd lakosú országában – a koronavírus-megbetegedéseket az egész világon regisztráló Worldometers adatai szerint – az elmúlt 24 órában mindössze 14 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, halálesetet pedig nem regisztráltak. A hivatalos tájékoztatásból az is kiderül, hogy mindegyik külföldről behurcolt eset, és bár az első hullám idején világszerte nagy volt a szkepticizmus a pekingi kommunikáció megbízhatóságát illetően, most minden jel arra utal, hogy nincs ok a kételkedésre.

Szakértők szerint ennek elsősorban az az oka, hogy a távol-keleti országban sokkal szigorúbbak voltak a korlátozások, mint bárhol máshol a világon: gyakorlatilag az egész ország vesztegzár alá került. A járvány kezelését továbbá az is megkönnyítette, hogy a kínai társadalom rendkívül szabálykövető, és a 2003-ban kirobbant – a kínai gazdaságot alaposan megtépázó – SARS-járványból is levonták a megfelelő következtetéseket.

Közben országszerte százával állnak rendezett sorokban az emberek, az állam ugyanis már megkezdte a lakosság beoltását egy kísérleti vakcinával. A BBC brit hírtelevízió portálja azt írja, hogy bár egyelőre a klinikai vizsgálatok nem tekinthetők befejezettnek, az ápolónők hatvan dollár ellenében bárkit beoltanak koronavírus ellen.

A kínai hatóságok magabiztosságát egyébként az is jól mutatja, hogy a hónap elején gyakorlatilag korlátozások nélkül engedélyezték, hogy az ország nemzeti ünnepével egybeeső, a hagyományos holdnaptár szerinti őszközépünnep alkalmával bárki szabadon útra kelhessen, hogy meglátogassa családtagjait, vagy egyszerűen csak pihenjen a nyolcnapos szünetben. Ahogy arról korábban a Magyar Nemzet is beszámolt, az aranyhét alatt körülbelül százmillió ember kelt útra, a friss adatok azonban azt jelzik, ez egyáltalán nem vezetett a járvány újbóli berobbanásához.

Közben a hongkongi székhelyű South China Morning Post arról írt: Donald Trump amerikai elnök biztonsági tanácsadója azzal vádolta meg Kínát, hogy ellopta a koronavírus elleni oltóanyag-kutatást. Robert O'Brien az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok legfelsőbb katonai és hírszerző tisztjeinek beszélt arról, hogy a Kínai Kommunista Párt „monopolizálni kíván minden olyan iparágat, amely a XXI. század szempontjából fontos”.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.