Kínai katonák is segítettek a törmelékek eltakarításában Hongkongban

Forrás: MTI2019. 11. 16. 18:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai hadsereg Hongkongban állomásozó katonái is segítettek szombaton a héten lezajlott tüntetések nyomán keletkezett törmelékek eltakarításában.

A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg katonái némi feltűnést keltettek Hongkongban, ahol csak ritkán hagyják el barakkjaikat. Szombaton a katonák fegyvertelenül, fekete rövidnadrágban és khaki színű pólóban tűntek fel az utcákon, hogy segítsenek a takarításban. A helyiek közül többen megtapsolták a kezdeményezést.

A hongkongi vezetés közleményében sietett leszögezni, hogy a kínai hadsereg saját, „önkéntes közösségi akciójáról” volt szó, nem a helyi hatóságok kértek tőlük segítséget.

A hónapok óta tartó kormányellenes tüntetések ezen a héten is folytatódtak Hongkongban, a demonstrálók több helyen megbénították a forgalmat, és helyenként vandál módon törtek-zúztak. A több napig tartó feszültség után szombatra valamivel nyugodtabb lett a helyzet, ezért is kezdődhetett meg a törmelékek eltakarítása.

Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, ekkor négyezer kínai katonát vezényeltek a területre. Jelenleg nem lehet pontosan tudni, hány kínai katona állomásozik Hongkongban, számukat korábban 8 és 10 ezer közöttire becsülték. Közülük többen az egykori brit gyarmati katonai létesítményekben vannak elszállásolva. Feladatuk a kínai szuverenitás védelmezése Hongkongban.

A pekingi kormány az utóbbi hónapok demonstrációi kapcsán többször is jelezte, hogy a kínai hadseregnek jogában állna beavatkozni és helyreállítani a rendet Hongkongban. Ezt azonban a helyi városvezetésnek is kérvényezni kellene, amire eddig még nem került sor, a hongkongi hatóságok ragaszkodnak hozzá, hogy maguk kezeljék a helyzetet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.