Kitört a francia–orosz pezsgőháború

Oroszországban még a francia italok sem használhatják a „champagne” szót.

Mártonffy Attila
2021. 07. 06. 20:18
-
Budapest, 2008. január 1. Kiürült pezsgőspalackok a Váci utcában. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. célgépei és több száz alkalmazottja tisztította meg a város közterületeit a szilveszter éjjel felhalmozódott, mintegy 600-700 köbméter szeméttől. MTI Fotó: Czimbal Gyula Fotó: Czimbal Gyula
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia pezsgőipar szereplőit felháborította az a Vlagyimir Putyin orosz elnök által múlt pénteken aláírt törvény, amely szerint ezentúl nem lehet a champagne szót használni az eredetvédett francia borvidékről származó, Oroszországba exportálandó habzóbor-termékeken, hanem a habzóbor megjelölés tüntetendő fel – igaz, nem a főcímkén, hanem a címke ellentétes oldalán, azaz az üveg „hátulján”. A hasonló jellegű orosz termékeken viszont nyugodtan szerepelhet a már másfél száz éve használt sampanszkoje elnevezés. A francia pezsgőgyártók szervezete első mérgében a 120 országban jogi védettséget élvező buborékos ital Oroszországba irányuló exportjának ideiglenes leállítására szólította fel tagjait. – A champagne bizottság sajnálattal állapítja meg, hogy az orosz törvény nem teremti meg azt a lehetőséget, miszerint az orosz fogyasztók tényszerűen megismerjék a bor eredetét és jellemzőit – idézi a Reuters brit hírügynökség a szervezet elnökének nyilatkozatát.

Egyidejűleg a LVMH francia italipari csoporthoz tartozó Moët Hennessy kijelentette, hogy eleget tesz az új orosz jogszabálynak, s a champagne helyett ezentúl a pezsgőbor megjelölést nyomtatja, teszem azt, az oroszoknak küldendő Dom Perignon-palackok hátuljára. Pavel Titov, a Fekete-tenger-parti Novorosszijszk közelében fekvő neves Abrau-Gyurszo borászat elnöke így kommentálta a helyzetet: – Portfóliónkban nincs champagne-nak nevezett pezsgőbor, s remélem, a nemzetközi normák szerint rendeződik a kérdés.

Az Európai Bizottság csak annyit mondott, hogy az alkoholos italokkal kapcsolatos orosz jogalkotás jelentősen befolyásolhatja a borexportot, valamint széles körű ellenkezést és aggodalmat válthat ki.

Leonyid Popovics, az orosz szőlészeti és borászati szövetség vezetője viszont így replikázott a francia exportstopfelhívásra az RT.com orosz hírportál szerint:

„Ez zsarolás. Viszont ha nem akarnak szállítani, ne szállítsanak. Oroszországnak van olyan pezsgője, amely mind minőségben, mind ízben, illatban és aromában felveszi a versenyt a francia termékekkel, amelyeket fogyasztóink nem fognak hiányolni.”

Oroszországban egyébként a cárok idejére visszatekintő hagyománya van a népszerű habzóborok készítésének. A szovjet időkben már Szovjetszkoje Sampanszkoje néven gyártották a pezsgőbort, s ezt a márkanevet az utódállamok is használhatják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.