Kiürültek az utcák Vuhanban

– Félünk a vírustól. Nagyon gyorsan terjed – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a koronavírus gócpontjában, Vuhanban élő egyik lakos. A karantén alá vont nagyvárosban élelmiszert, gyógyszereket és higiéniai eszközöket halmoznak fel az emberek, ezért a boltok kezdenek kifogyni a készletekből. A helyzetből adódóan sok család várhatóan szerényen ünnepli a szombaton kezdődő kínai holdújévet, a helyiek azonban bíznak a kormány intézkedéseiben.

Buzna Viktor
2020. 01. 24. 9:09
Medical staff transfer a patient of a highly suspected case of a new coronavirus at the Queen Elizabeth Hospital in Hong Kong
Gyanús tüneteket mutató férfit szállítanak Hongkongban Fotó: Stringer . Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kísértetvárossá vált a 11 milliós lakosú, a közép-kínai régió legfontosabb üzleti, közlekedési csomópontjaként számontartott Vuhan. A keleti parti nagyvárostól, Sanghajtól 840 kilométerre fekvő település Hupej tartomány központja, eddig elsősorban iparáról és gyorsan fejlődő gazdaságáról ismerték. Mindez nem rég megváltozott, miután december 31-én a helyi hatóságok jelezték az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO): ismeretlen, halálos betegség ütötte fel a fejét a városban.

A tüdőgyulladásos tüneteket okozó koronavírust azóta világszerte 618 beteg szervezetében azonosították lapzártánkig, tegnapi hírek szerint a kór Euró­pában is megjelent. Tegnap már Szaúd-Arábiában és Skóciában is felmerült a fertőzés gyanúja. A betegség már áldozatokat is szedett, a tizenhét beteg mind Vuhanban, az elsők között fertőződött meg. Mivel a helyi vezetés kezéből kezd kicsúszni az irányítás, a központi kormány a napokban átvette azt, amit látványos intézkedések követtek. Szerdán karantén alá vonták a várost, pár órával később a tartomány keleti határánál fekvő Huanggangban, majd további fél tucat városban is szigorúan korlátozták a ki- és bemenő forgalmat.

– A hatóságok arra kérik a lakosokat, hogy maradjanak otthon, csak a legfontosabb esetben menjenek az utcára – mondta lapunknak egy vuhani lakos. Több helyit is sikerült elérnünk a zár alá vett városból, a megnövekedett biztonsági intézkedésekre való tekintettel valamennyien kérték, hogy nevüket ne hozzuk nyilvánosságra. Egyikük, egy húszas éveiben járó, állami pénzügyi vállalatnál dolgozó fiatal nő elmondta: másokhoz hasonlóan ő is otthonról végzi munkáját, csak a közeli szupermarketbe jár el bevásárolni. – Mindenki orvosi maszkot hord, felhívásokkal figyelmeztetik a lakosokat, hogy rendszeresen mossanak kezet, a lehető legalaposabban figyeljenek oda a higiéniá­ra – folytatta. Hozzátette: környékükön napi rendszerességgel egészségügyi dolgozók fertőtlenítik az utcákat is. Arról, hogy a városközpontban is látni-e hasonlót, nem tudott nyilatkozni, a tömegközlekedést ugyanis leállították a hatóságok, a városban csak taxival lehet közlekedni. Interjúalanyunk elküldött néhány, tegnap este készült fotót: pár barátja kimerészkedett a városba, sétájuk során kiüresedett főtereket, utcákat láttak. A város teljesen kihalt, egyetlen lélek sincs az esős utcákon.

Gyanús tüneteket mutató férfit szállítanak Hongkongban
Fotó: Reuters

– Bevásároltam ételből, maszkokból és fertőtlenítőszerekből. Most mindenki ezt teszi – folytatta. Mást nem is lehet csinálni Vuhanban, a boltokon és a gyógyszertárakon kívül minden zárva van. Ennek persze látványos következménye, hogy gyorsan apadnak a készletek: interjúalanyunk elmondta, legnagyobb félelmük, hogy ellátmány nélkül ragadnak benn a lezárt városban. A kereskedők ráadásul igyekeznek hasznot húzni a helyzetből, az élelmiszerárak pár nap alatt a duplájukra nőttek. Az emberek ezért idegesek, különösen nagy teher a városban rekedt családoknak, hogy holnap kezdődik az ország legfontosabb ünnepe, a kínai holdújév. A szokás szerint ilyenkor az egész család összegyűl, a nagy vacsora azonban sokaknál elmaradhat. – Mindig étterembe mentünk, most azonban úgy döntöttünk, hogy lemondjuk a vacsorát – mondta a vuhani nyilatkozó. Hozzátette, most annak örülnek, hogy az ő családjukban egyelőre senki nem lett beteg. – Félünk a vírustól. Nagyon gyorsan terjed – felelte kérdésünkre.

Sikerült betekintést nyernünk a város lakóiból alakult egyik online csoport beszélgetésébe is. A hozzászólók elmondták, hogy bár a helyzet ijesztő, a közösségi élmény legyőzi a félelmet.

– Légy erős, és támogasd Vuhant – írták az újabban gyakran ismételt szlogent. Mint mondták, bíznak a központi kormány intézkedéseiben. Senki nem számít arra, hogy a 2002-ben kitört, a koronavírussal rokon SARS-járvány megismétlődhet, ugyanakkor a csoportban volt olyan hozzászóló, akinek hozzátartozóján tapasztalták a vírus okozta tüneteket, ezért orvosi karanténba került.

Lapunk megpróbált információt szerezni Pekingtől is. Egy kormányközeli think-tank munkatársa kérdésünkre elmondta, most az orvosi maszkok pótlása a legfontosabb. Kína több városából szállítanak át készleteket Vuhanba, az árat pedig a kormány maximalizálja. – Súlyos büntetésre számíthat az, aki ebből a helyzetből nyerészkedni mer – válaszolta kérdésünkre a pekingi kutató. Elmondása szerint az ételellátmányt is kész biztosítani a kormány, ám a sajtóhírekkel ellentétben nagy problémát ezen a téren még nem észleltek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.