Kődobálás, összecsapások Bejrútban, a kormány ellen tüntetnek

Libanon hónapok óta válságokkal küzd. A tiltakozók az egész politikai elit távozását követelik.

Forrás: MTI2020. 06. 06. 21:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összecsapásokba torkollt a kormányellenes tiltakozás szombaton Libanon fővárosában, a tüntetők összetűztek a Hezbollah radikális síita mozgalom támogatóival.

Egy biztonsági illetékes a dpa német hírügynökségnek arról számolt be, hogy a kormányellenes tömeg a Hezbollahot gyalázó rigmusokat skandált, majd a síita mozgalom szimpatizánsai kövekkel kezdték dobálni őket, és nekiestek a tiltakozóktól elválasztó kordonnak.

– Senki sem ócsárolhatja a Hezbollahot – mondta a párt egyik támogatója a hírügynökségnek.

A kormányellenes tüntetők ugyanakkor a fegyveres mozgalom lefegyverzését követelik. Egyikük a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy mindaddig, amíg van egy olyan milícia, amely erősebb az államnál, addig a kormány nem lesz képes leszámolni a korrupcióval.

Ezzel egy időben szunnita tiltakozók az alkotmány értelmében síita vezetésű parlament épületénél az őröket dobálták meg kövekkel, és több bolt kirakatát is betörték. A rohamrendőrség könnygázt vetett be ellenük.

Libanon hónapok óta gazdasági és belpolitikai válsággal küzd. A kormányellenes tiltakozók pedig az egész politikai elit távozását követelik, mert megítélésük szerint a teljes libanoni politikai osztály felelős azért, hogy az ország gazdasági válságba került.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.