Korlátlan fogva tartás Trump új lépése

Az intézkedés felülírja a korábbi szabályozást, amely húsz napot meghaladó időtartamra megtiltotta az illegálisan bevándorló gyerekek fogva tartását.

Zetelaki Réka
2019. 08. 22. 19:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korlátlan ideig letartóztatásban lesznek azok a migránscsaládok, amelyek illegálisan lépik át az USA déli határát, közölte a Fehér Ház. Az intézkedés felülírja a korábbi szabályozást, amely húsz napot meghaladó időtartamra megtiltotta az illegálisan bevándorló gyerekek fogva tartását. Az amerikai kormányzat szerint a határozatlan időtartamú fogva tartás célja, hogy egyrészt ne kelljen szétválasztani a családokat, másrészt pedig elkerüljék, hogy az illegálisan belépők szabadon mozoghassanak az országban ügyük elbírálásáig.

A kormány a szülőket a gyerekekkel együtt családok elhelyezésére kialakított befogadóközpontokban tartja majd a jogi eljárás időtartama alatt. A családok a bírósági döntés alapján vagy menedékjogot kapnak, vagy amennyiben erre nem jogosultak, hazájukba küldik vissza őket, magyarázták kormányzati tisztségviselők. Az illetékesek hangsúlyozták, szigorítják a központokban a körülményeket. „A mai napon a kormányzat közzétett egy szabályozást, amely engedélyezi az Egyesült Államok belbiztonsági minisztériuma számára, hogy a családokat együtt tartsa, és tökéletesítse a bevándorlási rendszert” – jelezte Kevin McAleenan ügyvezető tárcavezető. A szabályozás hatvan napon belül lép érvénybe, amennyiben egy szövetségi bíró jóváhagyja azt.

Mindez egyértelmű üzenetet hordoz a közép-amerikai bevándorlók számára: Gyertek, és mi bezárunk titeket! – írja a The New York Times. Civil szervezetek várhatóan bíróságon támadják meg a döntést, és a mexikói külügyminisztérium is jelezte, jogi lépéseket fontolgat. Szakértők felhívják rá a figyelmet: az intézkedés illeszkedik Donald Trump amerikai elnök bevándorlásellenes politikájába, amely régóta célozza az úgynevezett „catch and release” rendszer felülvizsgálatát, vagyis azt, hogy az őrizetbe vett migránsokat a jogi eljárás idejére szabadon engedik.

A múlt nyáron botrányt okozott, hogy a kiskorú bevándorlókat az egészségügyi és szociális minisztérium fogadta be, míg szüleik letartóztatásban várták a felelősségre vonást, amiért megszegték a bevándorlási törvényeket. A bevándorló gyerekek körülményeiről számos beszámoló látott napvilágot; ezek alapvető higiéniai és táplálkozási hiányosságokat tártak fel. Több kisgyermek is életét vesztette – ebből is botrány lett. Trump – politikai nyomásra – a gyerekek elválasztásának felszámolására kényszerült.

De bevándorlási szakértők szerint mindennek ellenére számos gyermek továbbra is külön van választva a szüleitől; a hatóságoknak joguk van ennek fenntartására, amennyiben megítélésük szerint a kiskorúak biztonsága ezt megkívánja. Egyes szakértők szerint a gyerekek korlátlan időre való fogva tartása semmilyen körülmények között nem megfelelő eljárás. De az USA déli határán továbbra is nagy a migrációs nyomás, évente százezrek menekülnek a közép-amerikai régiót fojtogató erőszak és szegénység elől, és próbálnak eljutni az Egyesült Államokba.

Amerikai álom

Bepereli Donald Trump kormányát az USA több szövetségi állama is, amiért Washington megvonja a letepedésre jogosító zöldkártyát azoktól a bevándorlóktól, akik szociális ellátást vesznek igénybe. Ez utóbbiak körébe tartozik a szegények egészségügyi ellátását segítő Medicaid program, az élelmiszerkuponok vagy a lakhatási segély. New York város, valamint New York, Connecticut és Vermont szövetségi állam vezetése csatlakozik ahhoz a tiltakozóakcióhoz, amely Trump lépését a republikánus vezetés egyik legdurvább bevándorlásellenes intézkedésének tekinti. Mindkét oldal az amerikai álommal érvel. – Generációk érkeztek úgy ide, hogy nem volt más a zsebükben, mint egy álom – fogalmazott Letitia James, New York államügyésze. – Önellátó bevándorlókat akarunk látni. Ez alapelve az amerikai álomnak, mélyen gyökerezik a történelmünkben, különösen a legális bevándorlás tekintetében – mondta Ken Cuccinelli, az Állampolgársági és Bevándorlási Hivatal ügyvezető igazgatója. Korábban 15 szövetségi állam jelezte, bepereli az elnököt az októberben életbe lépő intézkedés miatt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.