Az Európai Bizottság szerint a tagállamok döntenek az utazási korlátozásokról

A tagállamok döntése, hogy elrendelnek-e beutazási tilalmat, illetve tanácsolják-e, hogy a polgáraik a koronavírusos megbetegedések sújtotta területekre utazzanak – fogalmazott ma Brüsszelben az Európai Bizottság két képviselője. A biztosok szerint az olaszországi helyzet aggasztó, és az Európai Uniónak is megfelelő intézkedéseket kell életbe léptetnie. Az Európai Járványügyi Hivatal máris kockázatelemzésen dolgozik, a bizottság pedig rendkívüli egészségügyi pénzalapot hozott létre.

2020. 02. 24. 12:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság ma bejelentette, hogy 232 millió eurós rendkívüli egészségügyi alapot hoz létre a koronavírus terjedésének megelőzése, illetve a vírusos megbetegedések kezelése céljából. Az összeg egy része – 114 millió euró – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkáját segíti majd a globális megelőzésben, hogy a világ leginkább fejletlen egészségügyi szektorral rendelkező országai is helyt tudjanak állni. További tizenöt millió euró Afrikának való juttatás, három millió euró pedig a Kínában rekedt európai civilek hazajuttatását célozza. A csomag egy száz millió eurós része többek között az európai gyógyszergyártókat, illetve a járványtani kutatást finanszírozza majd. Brüsszelben ma bejelentették azt is, hogy a WHO és az Európai Járványügyi Hivatal (ECDC) egy közös, szakértői missziója még a héten Olaszországba érkezik. Ahogy azt a Magyar Nemzet is megírta, Észak-Olaszországban immár 160 fölé emelkedett a megbetegedések száma.

Ma délelőtt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is megszólalt a kérdésben. – Ahogy a megbetegedések száma növekszik, a polgárok egészsége prioritást élvez. Mindegy, hogy Európában vagy Kínában akarjuk megerősíteni a felkészültséget, a nemzetközi közösségnek együtt kell működnie. Európa ebben vezető szerepre törekszik – fogalmazott az elnök.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos és Stella Kyriakides, az unió egészségügyért felelős biztos, a közös sajtótájékoztatójukon elmondták: bár az olaszországi helyzet aggodalomra ad okot, és a járványügyi helyzet is gyorsan változik, nincs ok a pánikra. – Folyamatosan információt kell közölnünk egymással – szorgalmazta Kyriakides, aki szerint az Európai Járványügyi Hivatal máris dolgozik egy frissebb kockázatelemzésen, már az olaszországi események fényében. „ A vírus nem ismer határokat ” – mondta az egészségügyi biztos, hozzátéve: bonyolult helyzetben vagyunk, amely arányos lépéseket követel meg. Arra a felvetésre, hogy az EU életbe léptet-e utazási korlátozásokat, illetve várható-e a schengeni szabályok szüneteltetése, elmondták: alapvetően tagállami kompetenciáról van szó, de az unió elvárja, hogy a tagországok ECDC és a WHO, tudományosan megalapozott ajánlásait kövessék a jövőben. Lenarcic szerint jelenleg nincs szó a schengeni övezet működésében bekövetkező változásról, de számos forgatókönyvön dolgoznak a szakértők.

Az olaszországi eseményekkel kapcsolatban a biztosok leszögezték azt is: folyamatosan kapcsolatban állnak az olasz hatóságokkal, Olaszországban pedig minden eszköz rendelkezésre áll a helyzet megfelelő kezeléséhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.