Koronavírus – Magyarok is benyújthatnak vízumkérelmet Kínába

Kína a jövő héttől enyhíti a beutazási tilalmat egyes európai országok állampolgáraival szemben, lehetőséget nyújtva a kínai tartózkodási engedéllyel rendelkezők visszatérésére.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 11. 11:30
null
20200205 Budapest Liszt Ferenc Repülőtér. Katasztrófa elhárító gyakorlat a koronavírus fertőzés megelőzésére fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus 17-től 36 európai ország állampolgárai nyújthatnak be ismét vízumkérelmet Kínába, új feltétel azonban, hogy rendelkezniük kell érvényes kínai tartózkodási engedéllyel, vagy családegyesítési szándékkal kell indokolniuk a kérelmet. Az országok listáján a 27 uniós tagállam – köztük Magyarország – mellett Albánia, Észak-Macedónia, Izland, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Norvégia, Szerbia, Svájc és az Egyesült Királyság szerepel. Az új szabály alapján benyújtott munka- vagy családegyesítési vízumkérelmeket díjmentesen bírálják el a kínai külképviseletek.

Kína március 28-án, a koronavírus-járvány globális súlyosbodása nyomán vezetett be beutazási tilalmat a külföldiekre vonatkozóan, mely a Kínában életvitelszerűen élőkre is vonatkozik, emellett a Kínába közlekedő nemzetközi járatok számát is korlátozta. A beutazási tilalom alól a későbbi enyhítéseknek köszönhetően kivételt élveznek a diplomaták, illetve a gazdasági, a tudományos vagy a járvány elleni küzdelem területén kulcsfontosságúnak ítélt személyek.

A tilalom bevezetését követően számos, Kínában életvitelszerűen élő külföldi rekedt az országon kívül. Ennek egyebek mellett az volt az oka, hogy sok külföldi látogat haza vagy utazik Kínán kívülre üdülés céljából a jellemzően egyhetes holdújévi munkaszünet idején. Ez idén január 24. és február 2. közé esett, amikor a járvány Kínában tetőzni kezdett, és lezárták a gócpontot, a közép-kínai Hupej tartományt.

A koronavírus miatti félelmek pedig a következő időszakban járattörlésekhez vezettek, így sokan emiatt nem tudtak az eredeti terveik szerint visszatérni, míg mások a járvánnyal kapcsolatos aggodalmak miatt halasztották el a visszautazást.

Egy július 21-e óta érvényben lévő rendelkezés szerint minden Kínába utazónak vírustesztnek kell alávetnie magát az utazását megelőző öt napon belül, majd a beérkezés helyszínén 14 napig tartó karantént kell eltölteniük arra kijelölt szálláshelyeken, saját költségen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.