Korszerűsíti nukleáris fegyverkészletét több nagyhatalom is

Ezen országok katonai stratégiáiban egyre fontosabb szerepet játszanak majd a nukleáris fegyverek.

Magyar Nemzet
Forrás: Deutsche Welle, MTI2021. 06. 14. 11:50
null
Hatástalanított Titan II nukleáris rakéta silóban egy arizonai múzeumban Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyors ütemben korszerűsíti nukleáris fegyverarzenálját több nagyhatalom is. A stockholmi Békekutató Intézet (International Peace Research Institute – SIPRI) – amely a fegyverkezés, a fegyverzetkorlátozás és a leszerelés témakörében közöl adatokat – legújabb, ma közölt jelentése szerint noha a világ összes nukleáris fegyverkészlete tavaly óta csökkent, a bevethető fegyverek száma növekszik.

Hatástalanított Titan II nukleáris rakéta silóban egy arizonai múzeumban
Fotó: Europress/AFP

Hans Kristensen, a SIPRI kutatója az AFP hírügynökségnek úgy nyilatkozott:

Úgy látjuk, hogy a világban zajlik egy modernizációs program és a nukleáris fegyverrel rendelkező államok katonai stratégiáiban egyre fontosabb szerepet töltenek majd be a nukleáris fegyverek.

2021 elején az Egyesült Államok, Oroszország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Kína, India, Pakisztán, Izrael és Észak-Korea összesen 13 080 nukleáris robbanófejjel rendelkezett, ami 320-szal kevesebb, mint az előző évben. A felmérés ugyanakkor hangsúlyozza, hogy ezek az adatok a leszerelt robbanófejekre vonatkoznak. Ezek nélkül a teljes globális arzenál 9380-ról 9620-ra nőtt 2020 és 2021 között.

A SIPRI kutatóit ugyanakkor aggasztja, hogy az elmúlt évben több lett azoknak a nukleáris robbanófejeknek a száma, amelyek rakétára vannak szerelve, illetve aktív támaszponton tárolják őket. Ennek oka szerintük az, hogy az atomhatalmak katonai stratégiájában nőtt a nukleáris fegyverek fontossága. A bevetésre alkalmas nukleáris robbanófejek száma 3720-ról 3825-re nőtt egy év alatt számításaik szerint, és ezek közül körülbelül kétezer „magas készültségi állapotban van”, ami azt jelenti, hogy a rakéta néhány perc alatt elindítható. Az Egyesült Államok és Oroszország ötven-ötvennel növelte az ilyenek számát, de növelte valamennyivel Nagy-Britannia és Franciaország is. A nukleáris robbanófejek országonkénti elosztását tekintve több mint kilencven százalékuk továbbra is az Egyesült Államok és Oroszország birtokában van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.