Kósa Ádám: az EP immár Csehország ellen intéz durva támadást

Az uniós intézmény elfogadta a cseh kormányfő összeférhetetlenségéről szóló állásfoglalását.

Magyar Nemzet
2021. 06. 10. 12:05
BABIS, Andrej
Andrej Banis cseh kormányfő Fotó: Czarek Sokolowski Forrás: MTI/AP/Czarek Sokolowski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén 505 szavazattal, 30 ellenszavazat és 155 tartózkodás mellett, elfogadta az Andrej Babiš cseh miniszterelnök összeférhetetlenségéről szóló állásfoglalást.

– Ezzel az Európai Parlament egy olyan határozatot fogadott el, amellyel durván beavatkozott egy folyamatban lévő tagállami igazságszolgáltatási eljárásba.

Minden uniós tagállamnak joga van ahhoz, hogy saját, független igazságszolgáltatási rendszerét a nemzeti törvényei alapján működtesse, az eljárásokat lefolytassa. Az európai intézményeknek semmilyen felhatalmazásuk sincsen arra, hogy ezekbe a folyamatokba beavatkozzanak – emelte ki Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője a szavazáshoz benyújtott magyarázatában. A képviselő hozzáfűzte: a határozat elfogadásával az Európai Parlament többsége ismét durva támadást intézett egy szuverén közép-európai tagállam ellen, az európai politikai ámokfutás ismét szintet lépett.

Az Európai Bizottság (EB) április végén állapította meg, hogy a cseh kormányfő az ország vezetőjeként befolyásolja a tulajdonában lévő Agrofert holding működését, és ő a haszonélvezője a cégeihez irányuló állami és uniós támogatásoknak.

– Az EP ragaszkodik ahhoz, hogy a Babiš miniszterelnök vagy a cseh kormány tagjai által irányított vállalatoknak történő további folyósítást – akár az EU, akár Csehország nemzeti költségvetéséből – le kell állítani mindaddig, amíg az összeférhetetlenségi ügy meg nem oldódik – írja az EP állásfoglalásában.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök
Fotó: ABIR SULTAN / AFP

Kósa Ádám kiemelte: példátlan, hogy az Európai Parlament kvázi bírósági ítéletet hoz és politikai nyomás alá helyezi egy független tagállam hatóságait, ráadásul teszi ezt egy folyamatban lévő, konkrét ügyben. Az Európai Uniónak rendelkezésére állnak azok az eszközök, melyekkel meg tudja védeni az uniós forrásokat, ellenőrizni tudja azok felhasználását, ezek a Pénzügyi Rendeletben rögzítésre kerültek. Az Európai Bizottság, az Európai Számvevőszék, és az Európai Csalás Elleni Hivatal által feltárt ügyekben a nyomozást a tagállami hatóságoknak kell lefolytatniuk, bírósági ítéletet pedig nem az Európai Parlamentnek kell hoznia.

– Sajnálatos, hogy a különböző érdekek által motivált európai politikai ámokfutás az Európai Parlamentet teljes szereptévesztésbe sodorta és ezzel lerombolja az intézmény tekintélyét és megítélését. Minden ilyen jellegű kezdeményezés ellen kell szavaznunk, meg kell állítani ezeket a folyamatokat, mert ezek jelentik az igazi veszélyt az európai jogállamiságra!

– tette hozzá a fideszes képviselő.

– Azért zajlik egyértelmű, mindenfajta jogi alap nélküli politikai támadás Andrej Babiš ellen, mert a cseh kormányfő „túlságosan hangosan ment szembe” a liberális fősodorral és képviseli nemzete érdekeit – jelentette ki korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

– Magyarország szolidaritásáról biztosítja V4-es partnerét és barátját. Ugyanolyan támadás zajlik ellene, mint zajlott és zajlik rendszeresen Magyarországgal szemben

– hangsúlyozta a miniszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Andrej Babiš cseh miniszterelnökkel beszélget, miután hivatalosan átadta a Magyarország által Csehországnak kölcsönzött 41 ezer adag Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcinát tartalmazó szállítmányt Prágában 2021. június 4-én
Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.