Kovács Zoltán: A svédek szerint is a migráció a legfontosabb európai kérdés

Az államtitkár azzal a céllal látogat európai városokba, hogy a valódi információk iránt érdeklődők első kézből tájékozódhassanak arról, hogy a magyar kormány mit és miért tesz.

Forrás: MTI2019. 03. 26. 17:21
null
„A baloldali médiatúlsúllyal szembeni hagyományos eszközök végesek, de vannak új lehetőségek is” Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svédek is egyetértenek abban, hogy a migráció a legfontosabb európai kérdés – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára keddi stockholmi látogatásáról beszámolva az MTI-nek.

Kovács Zoltán a svéd fővárosban találkozott a parlament külügyi bizottságának és európai ügyi bizottságának tagjaival, újságírókkal, valamint előadást tartott a Stockholmi Egyetemen.

Az államtitkár ezt követően kifejtette:

évek óta ellátogat európai fővárosokba azzal a céllal, hogy a valódi információkra kíváncsi újságírók, politikusok, egyetemisták első kézből tájékozódhassanak arról, hogy a magyar kormány mit és miért tesz.

A stockholmi látogatásra részben azért került most sor, mert az elmúlt hónapokban különösen erős volt az a kritika, amely svéd politikusoktól vagy újságíróktól Magyarországgal szemben elhangzott – magyarázta.

Kitért rá:

a kormányzat, amelynek részéről a kritikák érkeztek, nem nagyon mutatott érdeklődést a találkozó iránt, viszont a svéd parlament külügyi, valamint európai ügyek bizottságának tagjaival „rendkívül jó beszélgetést” folytattak.

Az államtitkár kiemelte: „bár nem értünk mindenben egyet”, egyértelmű, hogy Magyarországnak és ezen belül a kormányzó pártnak, a Fidesznek – a svéd pártokhoz hasonlóan – megvan a joga, hogy saját véleménye legyen az európai sorskérdésekről. Abban egyetértettek, hogy egy rendes párbeszéd, amelynek során odafigyelnek a másik álláspontjára, segíti a megértést – fogalmazott.

Kovács Zoltán hangsúlyozta:

a svéd parlament képviselői, az újságírók és az egyetemisták is egyetértettek, hogy „napjaink meghatározó és legfontosabb európai kérdése a migráció”, továbbá egyetértettek azzal is, hogy a migrációhoz való viszonyon keresztül „jobban megértjük az európai politikáról alkotott képet is”.

Megjegyezte:

sokan, köztük a svéd politikusok egy része is tagadta, hogy a migráció lenne a legfontosabb kihívás, amellyel Európának ma szembesülnie kell, de bebizonyosodott, hogy maguk a svédek is azt gondolják, hogy ez napjaink meghatározó kérdése és az európai parlamenti választás legfontosabb eleme lesz.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy látogatása alkalmával ismertette azt a megközelítést, amelyet Magyarország képvisel a családpolitika, a társadalmi intézmények, valamint az európai politika területén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.