Kövér László: A csehekkel és a szlovákokkal együtt emlékezünk a bársonyos forradalomra

A közös emlékezés az egyik fényes történelmi bizonyítéka annak, hogy az 1989-es esztendő a csodák éve volt Kelet-Közép-Európában – mondta a házelnök Prágában.

Forrás: MTI2019. 11. 17. 20:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyarok együtt emlékeznek a csehekkel és a szlovákokkal a bársonyos forradalomra, amely egyik fényes történelmi bizonyítéka annak, hogy az 1989-es esztendő a csodák éve volt Kelet-Közép-Európában – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke vasárnap Prágában.

Jaroslav Kubera, a cseh parlamenti felsőház, a szenátus elnökének meghívására a négy visegrádi ország házelnökei együtt ünnepelték a csehszlovákiai rendszerváltás 30. évfordulóját.

– Meggyőződésem, hogy az 1989-es bársonyos forradalom erkölcsi tőkéjével, a közép-európai rendszerváltozás tapasztalataival a hátunk mögött nélkülözhetetlen erőforrást kínálunk Európa számára egy példátlanul zaklatott világpolitikai helyzetben – vélekedett az Országgyűlés elnöke a prágai cseh Nemzeti Múzeumban megtartott évfordulós megemlékezésen.

Kövér László fontosnak nevezte, hogy a mai, kihívásokkal teli időkben a magyar-cseh barátság és stratégiai partnerség fennmaradjon és erősödjön.

– Együttes fellépéssel és szorosan együttműködve az európai színtéren olyan új lehetőségeket teremthetünk országaink számára, amelyek Közép-Európa további sikeréhez is hozzájárulnak – szögezte le a magyar politikus.

A házelnökök beszédeikben egyaránt méltatták a négy visegrádi ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – együttműködését és hangsúlyozták a kapcsolatok további elmélyítésének szükségességét. Többen emlékeztettek az 1956-os magyarországi, az 1968-as csehszlovákiai és az 1980-as lengyelországi eseményekre is.

– Szükség van a visegrádi együttműködés megerősítésére, hogy komolyan vegyenek minket az Európai Unióban, hogy szavunknak súlya legyen – hangsúlyozta Andrej Danko, a szlovák parlament elnöke.

Az évfordulós ünnepség után a Nemzeti Múzeumban a házelnökök megtekintették a Bársonyos forradalom című kiállítást és A 20. század pillanatai elnevezésű multimédiás kiállítást.

A négy ország parlamenti vezetői később virágokat helyeztek el annál a prágai emléktáblánál, amelyet a rendőrség és a tüntetők 1989. november 17-i összecsapásának színhelyén állítottak, majd ünnepi koncerten vettek részt a Hybernia színházban.

A visegrádi házelnökök a vasárnapi évfordulós megemlékezés után hétfőn munkatalálkozót is tartanak Prágában, amelyen egyebek között a rendszerváltás utáni három évtized tapasztalatait vitatják meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.