Közeledik a csúcsjelölti játszma vége

Ahogy arra számítani lehetett, Dacian Ciolos egykori román kormányfőt és uniós agrárpolitikáért felelős biztost választották szerdán frakcióvezetőjüknek az Európai Parlament (EP) liberálisai.

2019. 06. 19. 18:41
European Parliament President Antonio Tajani and European Union's chief Brexit negotiator Guy Verhofstadt hold a news conference following the official triggering of Article 50 of the Lisbon Treaty, the Brexit in Brussels
Ma vagy holnap lehullhat a lepel a vezetői csomagról. Tajani: Mellettem az utódom? Fotó: Yves Herman Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arra számítani lehetett, Dacian Ciolos egykori román kormányfőt és uniós agrárpolitikáért felelős biztost választották tegnap frakcióvezetőjüknek az Európai Parlament (EP) liberálisai. Ciolos – aki a múltban nem mellesleg szélsőségesen nacionalista román szervezethez is kapcsolódott – győzelme azután vált borítékolhatóvá, hogy az Emmanuel Macron államfő által preferált francia jelölt, Nathalie Loiseau múlt héten egy botrány nyomán visszalépett a versenytől.

Lapunk is megírta, hogy Loiseau a sajtó munkatársai előtt becsmérelte liberális párttársait, illetve a néppárti Manfred Webert. A román politikust bár végül Macron elnök A Köztársaság Lendületben pártja is felkarolta, alig kevesebb mint húsz szavazattal előzte meg a holland Sophie in ’t Veldet. Összehasonlításképp, a néppárti Webert, illetve a szocialisták szintén frissen megválasztott vezetőjét, a spanyol Iratxe Garcíát szinte egyhangúlag támogatta a frakciója.

Ma vagy holnap lehullhat a lepel a vezetői csomagról. Tajani: Mellettem az utódom?
Fotó: Reuters

Az immár Európa Megújul nevet viselő liberális csoportnak elméletileg persze nincs oka panaszra, mert jelenleg az EP harmadik legütőképesebb erejét jelentik. Minden bizonnyal fontos szerepük lesz a parlamenti többség kialakításában is, de Macronék az uniós csúcspozíciók alakulásába is könnyedén beleszólhatnak. Guy Verhofstadtot – Ciolos elődjét a frakcióvezetői poszton és a magyar kormány hangos európai kritikusát – például máris az Európai Parlament elnöki székének várományosaként emlegetik.

Donald Tusk tanácsi elnök korábban kimondottan arra tett ígéretet, hogy a májusi választási eredmények alapján a csúcspozíciók kiosztásakor a politikai, földrajzi és nemi törésvonalakat is figyelembe veszik. A liberálisok és szocialisták márpedig évek óta sérelmezik, hogy jelenleg valamennyi kulcsposzt a még mindig legerősebb, ám fokozatosan gyengülő támogatottságú Európai Néppárthoz tartozik.

A ma kezdődő uniós csúcstalálkozón a tagállamok kormány- és államfőinek a feladata lesz, hogy döntsenek a posztok sorsáról. Donald Tusk tegnap reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy akár már ma és holnap lehullhat a lepel a „vezetői csomagról”, ugyanis nemcsak az Európai Bizottság élére keresnek elnököt: egyúttal az Európai Tanács és az Európai Központi Bank leendő vezetőjéről, illetve a majdani kül- és biztonságpolitikai főképviselő személyéről is dönteni kell.

Mivel az új összetételű Európai Parlament július elején tartja az alakuló ülését, a döntéshozó testület elnöki széke szintén a csomag része. Tegnap német kormányzati illetékesek arról beszéltek, hogy legkésőbb július másodikáig mindenképp tető alá kell hozni valamilyen egyezséget a posztok ügyében. Tudvalévő az is, hogy már egy rendkívüli kormány- és államfői találkozó is tervben van arra az esetre, ha a mostani EU-csúcs eredmény nélkül zárulna. Szintén Berlinből származó információ, hogy az unió motorja – így Angela Merkel kancellár – mielőbb pontot tenne a csúcsjelölti huzavona végére.

Szerdán a Magyar Nemzet megírta: egyre nagyobb az esélye annak, hogy a kancellár végül az Európai Központi Bank elnöki posztját juttatja német kézbe, ahelyett, hogy a bajor Manfred Weber bizottsági elnökségét próbálná lenyomni a tagállami vezetők torkán.

Momentumos alelnök

Cseh Katalint, a Momentum egykori listavezetőjét választotta szerdán egyik alelnökének az Európa Megújul frakció. A 108 fős parlamenti csoportból 106-an szavaztak az ülésen, ahol a magyar politikust a második legtöbb, összesen 82 vokssal választották meg. A liberálisok első alelnöke a holland Malik Azmani lett, míg Cseh Katalin mellett a spanyol Luis Garicano, a brit Martin Horwood, a bolgár Iszkra Mihajlova, a belga Frédérique Ries és a francia Dominique Riquet is alelnöki posztot kapott. A Momentum politikusa pár napja lapunknak is arról beszélt: szeretné kihasználni, hogy a liberálisok Európa Csapatának tagjaként – kvázi csúcsjelöltként – ismertséget szerzett a választási kampány során.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.