Közép-Európában káoszt és zűrzavart hozott a vakcinahiány

Továbbra is komoly bonyodalmakat és fennakadásokat okoz Európában, hogy nem a megígért ütemben szállítják a koronavírus elleni vakcinákat a gyártók. Ausztriában az arra nem jogosultak beoltásának botrányától hangos a média, Csehországban a vakcináció két hétre történő leállítását jelentették be tévesen, Németországban „tíz kemény hetet” ígért az egészségügyi miniszter.

2021. 01. 28. 16:43
null
Bécs, 2021. január 25. FFP2 típusú egészségügyi védõmaszkot viselõ látogatók egy bécsi bevásárlóközpontban 2021. január 25-én. Ettõl a naptól kezdve Ausztriában kötelezõ az FFP2 védõmaszkok viselete az üzletekben és a tömegközlekedési jármûveken a koronavírus-járvány miatt. MTI/AP/Ronald Zak Fotó: Ronald Zak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Át kell alakítani az oltási kampányra vonatkozó tervet Ausztriában, miután az elmúlt hetekben kiderült, hogy a Pfizer–BioNTech által közösen kifejlesztett, illetve az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca oltóanyagából is kisebb mennyiség érkezik a következő hónapokban az uniós országokba, mint amennyiben a cégekkel szerződést kötő Európai Bizottság megállapodott velük.

– Ez teljességgel elfogadhatatlan. A szerződésben lefektetett mennyiségeket tartani kell

– mondta vasárnap Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter. Az amerikai–német vakcinából 11,1 millió, a brit–svéd oltóanyagból 5,9 milliót rendelt Bécs, ám utóbbiból egyelőre a mennyiség felét kapja meg, ha az Európai Gyógyszerügynökség a tervek szerint holnap engedélyezi az AstraZeneca felhasználását az Európai Unióban.

FFP2 típusú egészségügyi védőmaszkot viselő látogatók egy bécsi bevásárlóközpontban 2021. január 25-én. Ettől a naptól kezdve Ausztriában kötelező az FFP2 típusú védőmaszkok viselete az üzletekben és a tömegközlekedési járműveken a koronavírus-járvány miatt
Fotó: MTI/AP/Ronald Zak

A Pfizer–BioNTech vakcinaszállítása sem áll jól: Bécs tartományba a vártnál például háromezer-ötszáz dózissal kevesebb érkezett múlt héten. A Der Standard napilap beszámolója szerint a hiány azt jelenti, hogy

a tervezettnél kevesebben jutnak a vakcina első dózisához,

ugyanis a még meglévő oltásokat azoknak kell beadni, akik a második, emlékeztető oltásra várnak. A kiesés miatt az is előfordult, hogy a koronavírus-fertőzés szempontjából a magas kockázatúak közé tartozók közül hiába jelentek meg sokan az oltási központokban, a vakcinákból már kifogytak. Az időseknek is várniuk kell: Karintiában ezernyolcszáz, nyolcvan éven felülinek az oltását halasztották el a múlt hétvégén, Tirolban a teljes e heti vakcinációról le kellett mondani, ráadásul kilencven dózis használhatatlanná vált, mivel nem megfelelő hőmérsékleten tárolták őket. Rudolf Anschober mindazonáltal azzal nyugtatta a kedélyeket, hogy

Bécs minden megígért adag vakcináért küzdeni fog,

és az oltási terv első fázisa, az idősek és az egészségügyi dolgozók immunizálása nem forog veszélyben.

Kijátszották a hatóságokat

Nagy felháborodást váltott ki az elmúlt napokban az is, hogy Ausztriában polgármesterek és feleségeik, illetve helyi prominens személyiségek jutottak hozzá soron kívül a vakcinához. Miután Sebastian Kurz kancellár is elítélte a számtalan tartományban tapasztalt gyakorlatot, a rajtakapott polgármesterek azzal magyarázták tettüket, hogy jó példával akartak elöl járni, másrészt munkájuk, a polgárokkal való találkozás megköveteli, hogy mielőbb beadassák maguknak az oltást. Egy vorarlbergi orvosnő indította el a lavinát, amiért nem volt hajlandó beoltani Wolfgang Mattot, Feldkirch polgármesterét, aki azonban ragaszkodott hozzá. A Die Welt német lap szerint Karintia egyes idősotthonainak szándékosan azzal a céllal rendeltek meg több vakcinát a szövetségi kormánytól, hogy „milliárdosok, politikusok és prominens személyiségek” is részesüljenek belőlük. Több tartományban ezentúl felügyelők ellenőrzik a rendet.

„Tíz hetet kell kibírni”

Németországban is komoly kiesések várhatók a következő időszakban, Jens Spahn egészségügyi miniszter mai közleménye szerint „tíz kemény hetet” kell kibírni a szállítmányok akadozása miatt.

Felszólította az uniós tagállamok vezetőit és a gyógyszergyártókat arra, hogy rendezzenek vakcinacsúcsot,

amelyen megvitatják, hogyan lehetne felgyorsítani a gyártást és a szállítást. Mint arra a BBC emlékeztet, a többi uniós országéhoz hasonlóan a német oltási kampány is lassan kezdődött, december vége óta a lakosság mindössze valamivel több mint két százalékát oltották be. Javíthatja ugyanakkor az ellátást az a tény, hogy februárban elkészül a német BioNTech hazai saját, a partner amerikai Pfizertől független oltóanyaggyártó üzeme Marburgban.

Christopher Rommel orvos a 88 éves Anneliese Spiesszel beszélget, mielőtt beoltja az új koronavírus elleni vakcinák beadására a német fővárosban másodikként kialakított oltóközpontban, a berlini Erika Hess Jégstadionban 2021. január 14-én
Fotó: MTI/EPA/DPA pool/Kay Nietfeld

Tévedésből leállított oltóprogram

A vakcinaszállítmányok miatti késedelem Csehországban is zűrzavart okozott. Azt már szombaton közölte Jan Blatný egészségügyi miniszter, hogy az eredetileg tervezettnél mintegy húsz százalékkal kevesebb vakcinát kapnak a következő néhány hétben a Pfizer–BioNTech cégektől. A Blatný által vezetett tárca azonban szerdán

kaotikus állapotokat idézett elő, amikor bejelentette, hogy a hiány miatt két hétig le kell állítani a vakcinációt.

Arra szólította fel a regionális egészségügyi hatóságokat, hogy kizárólag a második dózis beadásával foglalkozzanak mindaddig, amíg nem áll helyre a rend a szállításban. Jan Blatný később korrigálta a közleményt, mondván, limitált számban az első dózis beadására is rendelkeznek elég oltóanyaggal. Mindenesetre a félretájékoztatás ahhoz vezetett a Reuters hírügynökség beszámolója szerint, hogy több idős ember oltási időpontját lemondták. – Mindez szükségtelen volt. Az oltási központokban tisztában kellene lenniük azzal, hány dózis áll a rendelkezésükre – háborgott Andrej Babiš miniszterelnök. Csehországban különösen aggasztó a helyzet, hiszen 10,7 milliós lakosságával jelenleg a világ huszadik legfertőzöttebb országa közel egymillió regisztrált koronavírus-fertőzöttel, miközben tegnap is több mint kilencezer új esetet jegyeztek fel.

Két gyártó okozza a problémákat

A Pfizer amerikai gyógyszergyár két hete jelentette be, hogy lassítja az oltóanyag-szállítást, hogy növelni tudja a gyártókapacitásokat. Múlt héten az AstraZeneca tájékoztatott arról, hogy gyártási problémák miatt ugyancsak lelassul a vakcina szállítása az EU-ba. Brüsszel nem fogadja el az AstraZeneca magyarázatát, miszerint a brit üzemekben termelt vakcinákat az Egyesült Királyság lakosainak tartják fenn annak a megállapodásnak az értelmében, amelyet a cég a brit vezetéssel kötött három hónappal az uniós szerződések aláírása előtt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.