Közös érdek az EU bővítése

Jó kezekbe került a bővítés ügye azzal, hogy kiderült, a magyar uniós biztos felelősségi körébe fog tartozni az EU bővítésének és szomszédságpolitikájának kérdése – mondta Szijjártó Péter.

Magyar Nemzet
2019. 11. 09. 9:00
SZIJJÁRTÓ Péter; VUCIC, Aleksandar
A tárcavezető Vucsics szerb elnökkel Genfben Fotó: MTI/KKM/Sztojcsev Dimiter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Jó kezekbe került a bővítés ügye azzal, hogy kiderült, a magyar uniós biztos felelősségi körébe fog tartozni az elkövetkező esztendőkben az Európai Unió bővítésének és szomszédságpolitikájának kérdése – mondta tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek, hozzátéve, ezzel új lendületet kaphat a bővítés politikája. A tárcavezető Genfben vett részt a Világgazdasági Fórum által rendezett Stratégiai párbeszéd a Nyugat-Balkánról elnevezésű rendezvényen, amelyen hét nyugat-balkáni állam- és kormányfő is jelen volt.

Szijjártó elmondta, az EU és Magyarország érdeke teljes mértékben egybeesik a Nyugat-Balkán integrációja kapcsán. – Ez a biztonsági érdekünk, hiszen újabb migrációs nyomás várható a nyugat-balkáni útvonalon – mondta. Szavai szerint most már lassan százezer illegális bevándorló torlódott fel a Nyugat-Balkánon, a török hatóságok pedig 350 ezer illegális határátlépőt tartóztattak fel.

A tárcavezető Vucsics szerb elnökkel Genfben
Fotó: MTI/KKM/Sztojcsev Dimiter

A tárcavezető úgy vélte, az ­Ursula von der Leyen vezetésével létrejövő Európai Bizottság részéről stratégiai hiba lenne, ha nem javítaná ki a leköszönő, Jean-Claude Juncker irányította grémium óriási mulasztását és hibáját. Utóbbi gyakorlatilag lefullasztotta a bővítés folyamatát. Szijjártó szerint be kell látni, az EU-nak legalább annyira szüksége van a Nyugat-Balkánra, mint amennyire igaz ez fordítva is. – Ma minél inkább Keletre, Közép-Európa irányába nézünk, annál magasabbak a gazdasági növekedés értékei, így az EU bővítése nem elvesz, hanem hozzáad az unió teljesítményéhez – mondta.

Tegnap Brüsszelben bejelentették: jövő csütörtökön hallgatják meg az Európai Parlamentben az új magyar, francia és román biztosjelöltet – köztük Várhelyi Olivért –, amennyiben sikerrel veszik az első akadályt, és a jogi szakbizottság két nappal korábban nem állapít meg összeférhetetlenséget az esetükben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.