Krízishelyzet alakult ki a svéd kormányban

Az eutanáziát sürgetik Olaszországban; A jobboldali franciák támogatnák a bevándorlás korlátozásáról szóló népszavazást. Növekszik a mélyszegénység Olaszországban; A piaci bérlakások árának szabályozását követelik a svéd kormánytól.

Forrás: Magyar Nemzet2021. 06. 18. 12:09
LFVEN, Stefan
Stockholm, 2020. április 22. Stefan Löfven svéd miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésrõl tartott stockholmi sajtóértekezleten 2020. április 22-én. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Anders Wiklund Fotó: Anders Wiklund
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eutanáziát sürgetik Olaszországban

Aláírásgyűjtésbe kezd a Luca Coscione Egyesület, mely az eutanázia legalizálását szorgalmazza. A szervezet a római képviselőház sajtótájékoztatóján jelentette be, négy hónapon keresztül tartó aláírásgyűjtéssel szándékozik gyorsítani a halálhoz való jogalkotást. A kampány már pénteken elkezdődik, az állampolgárok a Milánóban és Rómában felállított standokon csatlakozhatnak. Június 30-tól országos szinten is elkezdik az aláírásgyűjtést. A cél 500 ezer támogató kézjegyének megszerzése. A szervezet célkitűzése, hogy a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők értelmetlen szenvedésének lecsökkentésére jogi keretek között legyen lehetőség Olaszországban is. A törvénytervezet felterjesztője Gilda Sportiello, az Ötcsillag Mozgalom képviselője.

Források: repubblica.it, ansa.it, Jánosi Dalma

A jobboldali francia szavazók 93 százaléka támogatná a bevándorlásról szóló népszavazást

Franciaországban a bevándorlás kérdése a legtöbb vitát és indulatot kiváltó témák egyike. A CSA közvélemény-kutató intézet végzett felmérést ezer fő megkérdezésével, amelyben azt a kérdést tették fel a résztvevőknek, hogy támogatnák-e a franciaországi bevándorlás korlátozásáról szóló népszavazást.

Összességében a válaszadók 62 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyetértene a referendummal, és csak 37 százalék utasítaná el azt. A közvélemény-kutató a politikai irányultság alapján is vizsgálta a kérdést, a felmérés eredménye szerint a francia jobboldali szavazóknak már 93 százaléka támogatná a bevándorlás korlátozására vonatkozó referendumot. Marine Le Pen pártjának, a Nemzeti Tömörülésnek a támogatói között ez az arány pedig még magasabb: 98 százalék. Ugyanakkor a baloldali szavazók között az immigrációt feszegető népszavazás nem aratna nagy sikert: 61 százalékuk ellenzi annak megrendezését.

Forrás: valeursactuelles.com

Növekszik a mélyszegénység Olaszországban

Az egészségügyi vészhelyzet kezelése, az ország elhúzódó hónapokon keresztül tartó szigorú lezárása súlyos gazdasági lecsúszást eredményezett számos család életében. Az Olasz Statisztikai Hivatal legfrissebb felmérése szerint 5,6 millió állampolgár él mélyszegénységben, ez 2,6 millió családot jelent. Az előző évi adatokhoz képest tízszázalékos romlást mutatnak a statisztikák. Aggodalomra ad okot a 75 év feletti idős korosztály lecsúszása is, 2,7 millió nyugdíjasnak a megélhetés komoly nehézséget jelent. Közel 100 ezren anyagi segítség és megfelelő egészségügyi ellátás hiányában elszigetelten élnek.

Források: imolaoggi.it, rainews.it, Jánosi Dalma

Kormányválság Svédországban

Ultimátumot adott a kisebbségben kormányzó baloldali szociáldemokrata-zöld kormánynak a marxista Balpárt (Vänsterpartiet): hogyha nem szabályozza a piaci bérlakások árát a kormány, felfüggeszti a kabinet külső támogatását a parlamentben. A Stefan Löfven vezette kormány elutasította a követelést. A helyzetet kihasználva a patrióta Svéd Demokrata Párt (Sverigesdemokraterna) bizalmatlansági indítvány nyújtott be a szociáldemokrata miniszterelnökkel szemben, ami mögé a többség beállt, így jövő hétfőn 10 órakor a Riksdag szavazni fog a kérdésben, amin nagy eséllyel megbukik Löfven és kormánya. A szociáldemokraták jelezték, párbeszédet kezdeményeznek a pártokkal és a hétvégén meg fogják oldani a krízist.

Források: Expressen, SVT, Bugnyár Zoltán

(Borítókép: Stefan Löfven svéd miniszterelnök Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Anders Wiklund)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.