Lecserélik Oroszországot a belarusz címeren

Megújítja állami címerét Belarusz: Oroszország helyett Európa lesz a rajta lévő térképen. Az időzítés nem véletlen – ez üzenet Moszkvának, hogy nem engednek a nemzeti szuverenitásból.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 02. 17. 10:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megújítja állami címerét Belarusz: habár a módosítások csak kozmetikai jellegűek, mégis fontos jelentéstartalmat hordoz. A legszembetűnőbb változás a címerben lévő térkép átrajzolása, Oroszország helyett immár Európa lesz a középpontjában. Az időzítés nem véletlen – ez üzenet Moszkvának, hogy nem engednek a nemzeti szuverenitásból.

A belarusz címer két legfontosabb változása a térkép és az új színvilág lesz. Az állami jelképet halványabb pasztellszínekkel rajzolják át. Kevésbé lesznek élénk, „méregzöld” színűek a rajta lévő szalagok, és elveszik a címer tetején található vörös csillag kontúrját is. A címer közepén található térképen eurázsiai fókusz helyett Európa lesz a középpontban. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy az állami jelképen lecserélik Oroszországot Európára.

– A Belarusz Köztársaság békeszerető állam, amely semleges státusú és nem tekinti az agressziót politikai eszköznek. A címert össze kell hangolni a békeszerető tartalommal, hogy annak pozitív értelmezése legyen – indokolta a változtatásokat a RIA orosz hírügynökségnek Oleg Szlizsevszkij belarusz igazságügyi miniszter.

A lépésnek lehet egy erős üzenete: az elmúlt két évben Oroszország egyre nagyobb nyomás alá helyezi az amúgy Moszkva legfontosabb szövetségesének számító Minszket. A Kreml elképzelései szerint egy addiginál sokkal szorosabb integráció jönne létre Belarusz és Oroszország között az úgynevezett Uniós Állam részeként. Előbb egy gazdasági, majd akár egy politikai integráció a két ország között gyakorlatilag Belarusz szuverenitásának az elvesztésével járna.

Minszk 2010 óta tagja az orosz vezetéssel létrejött vámuniónak, majd 2012-től a következő intézményesített formátumnak, az Egységes Gazdasági Térnek. 2015-ben indult öt ország részvételével az Eurázsiai Gazdasági Unió, amely egyelőre nem tartalmaz nemzetek fölötti elemeket.

A belarusz vezető, Aljakszandr Lukasenka legutóbb február 7-én tárgyalt Vlagyimir Putyinnal Szocsiban, és a tárgyalások egyik fő témája volt a két ország közötti mélyebb integráció. Az orosz nyomás formát öltött az energiaforrások exportján keresztül is: Belarusz 2020-tól sokkal magasabb áron kapja az orosz kőolajat, mint korábban, ami súlyos csapást mérhet az ország gazdaságára. Az időzítés a nemzeti címer átrajzolásában így egyáltalán nem véletlen, jelzés Moszkvának, hogy nem adnak a nemzeti szuverenitásból.

Jelenlegi formájában Belarusz címere a szovjet időkben használt képet követi, kisebb változtatásokkal. 1991-ben a szuverenitását elnyert ország új, nemzeti identitást erősítő jelképeket fogadott el – a fehér-piros-fehér zászlót és az „üldözés” címert. Alekszandr Lukasenko hatalomra kerülése után, 1995-ben a négy évig használt jelképeket leváltották, és visszatértek a szovjet mintájú zászlóhoz és címerhez. Utoljára 2012-ben módosították a címert, de annak inkább grafikai és nem politikai szerepe volt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.