Timosenko állapota súlyos, de nem kapcsolták lélegeztetőgépre

Egy párttársa szerint nem igaz a sajtóban megjelent hír a koronavírusos volt ukrán kormányfőről.

Bendarzsevszkij Anton
Forrás: MTI, RBK Ukrajna2020. 08. 26. 16:37
null
Fotó: Alexanber Prokopenko ALProk Forrás: Timosenko személyes Facebook oldala
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírussal megfertőződött Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök, a Haza (Batykivscsina) párt vezetője súlyos állapotban van, de egy párttársa állítása szerint nem igaz az a sajtóban megjelent hír, hogy lélegeztetőgépre kapcsolták volna.

Vadim Ivcsenko, a Haza párt képviselője az Ukrajina 24 televízió műsorában közölte, hogy Timosenko állapota „válságos, magas a láza”, de nincs lélegeztetőgépen. Magyarázata szerint

„az orvosi protokollnak megfelelő minden intézkedést megtesznek a tüdeje szellőztetésére, de ezek más eszközök”, nem lélelegeztetőgép.

Korábban arról számoltak be a hírügynökségek, hogy súlyosbodott Julija Timosenko állapota. A politikus vasárnap került kórházba koronavírus okozta megbetegedéssel.

Az RBK Ukrajna hírügynökség akkor azt írta, hogy a politikusnő állapota keddre tovább romlott, lélegeztetőgépre kapcsolták.

– A teszt azt mutatta ki, hogy Julija Vlagyimirovna elkapta a Covid–19-et – idézte Timosenko szóvivőjét, Marina Szorokát korábban az Unián ukrán hírügynökség. – Az állapota súlyosnak mondható, 39 fokos láza van. Küzd a kórral – mondta Szoroka.

A politikusnő lánya, Jevgenyija és annak férje is megbetegedett, ám ők könnyebben vészelik át a kórt.

Timosenko a kilencvenes évek vége óta van jelen az ukrán politikában, korábban az elnöki pozícióért is versenybe szállt. 2005-ben, majd 2007 és 2010 között az ország miniszterelnöke volt. 2010-ben 3,5 százalékon múlt, hogy nem ő lett Ukrajna következő elnöke. A 2010-es elnökválasztás győztese, Viktor Janukovics elnöksége alatt Timosenkót bebörtönözték, több mint három évet töltött fogságban. Az általa vezetett párt, a Batykivscsina a legutóbbi, 2019-es parlamenti választáson a harmadik helyen futott be, jelenleg 26 képviselőjük van a 450 fős ukrán parlamentben.

Fotó: Timosenko személyes Facebook-oldala

Az országban továbbra is magas a megbetegedések száma – szerdára 1670 napi új esetet regisztráltak, amivel eddig összesen már több mint 110 ezer ember betegedett meg. Kedden az ukrán kormány azt javasolta, hogy az eredetileg augusztus 31-ig tervezett országos karantént hosszabbítsák meg november 1-jéig.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.