Lemondott a libanoni kormány

Lemondott a libanoni kormány az országban napok óta zajló tüntetések következtében.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 08. 10. 17:04
null
Lángoló barikádok a libanoni fővárosban Fotó: MTI/EPA/Vael Hamzeh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemondott a libanoni kormány az országban napok óta zajló tüntetések következtében – adta hírül a helyi AlHadath tévécsatorna az egészségügyi miniszterre hivatkozva. A múlt hét kedden történt bejrúti robbanásban legalább 220 ember vesztette életét, hatezren megsérültek. A tüntetők egyik fő követelése volt Michel Aún elnök és Hasszán Diáb miniszterelnök lemondása. A demonstrációk során a tüntetők betörtek több minisztérium épületébe, a kormány pedig bevetette a hadsereget, hogy stabilizálja a helyzetet. A tiltakozásokban 728 ember sérült meg, egy rendőr pedig életét vesztette.

Hamad Hasszán egészségügyi miniszter délutáni bejelentése után Hasszán Diáb a lakossághoz intézett esti televíziós beszédében hivatalosan is bejelentette a kormány lemondását. A magát függetlenként pozicionáló miniszterelnök a hagyományos politikai osztályt tette felelőssé a történtekért, élesen bírálva a korrupciót, amely véleménye szerint elvezetett „ehhez a földrengéshez, amely lesújtott az országra”.

„Isten óvja Libanont” – zárta a beszédét, ezt háromszor is elismételve.

Hasszán Diáb miniszterelnök beszédet mond Bejrútban 2020. augusztus 10-én. Diáb bejelentette, hogy a libanoni kormány lemond a Bejrútban előző héten történt hatalmas robbanás miatt. Forrás: MTI/EPA/Dalati Nohra

A helyzet pikantériáját az adja, hogy Diáb kormányát fél évvel ezelőtt, februárban nevezték ki a tömegtüntetések hatására. Az elmúlt hónapok alatt azonban az új kormány sem tudott eleget tenni az ígéreteinek és megvalósítani a szükséges politikai és gazdasági reformokat. A múlt heti robbanás további feszültségekhez vezetett az ország törékeny politikai helyzetében.

Hétfőre újabb tüntetéseket hívtak össze, amelyeken Michel Aún elnök, a kormány, illetve a „korrupt és alkalmatlan” politikai elit távozását követelik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.