Lemondott az iráni külügyminiszter

Forrás: MTI2019. 02. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Bocsánatot kérek minden hibámért, amelyeket az utóbbi években külügyminiszterként követtem el. Köszönettel tartozom az iráni nemzetnek és a hivatali tisztségviselőknek” – írta mikroblogján. Hozzátette: elnézést kér, amiért nem képes folytatni szolgálatát.

Zaríf döntését nem indokolta.

Az IRNA iráni hírügynökség Abbász Múszavi külügyi szóvivőre hivatkozva erősítette meg a miniszter lemondását.

Zaríf 2013 augusztusától vezette az iráni diplomáciai tárcát.

Külügyminiszterként oroszlánrésze volt az Irán nukleáris programját korlátozó, 2015-ben aláírt többhatalmi megállapodás létrejöttében. Ő vezette az iráni tárgyalódelegációt az úgynevezett P5+1 csoporttal (az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagjával, vagyis az Egyesült Államokkal, Kínával, Oroszországgal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, valamint Németországgal) folytatott tárgyalásokon.

Miután azonban Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában felmondta az atomalkut, és visszaállította az addig felfüggesztett amerikai szankciókat Iránnal szemben, Zaríf a Nyugat-ellenes iráni keményvonalasok bírálatainak kereszttüzébe került.

A Tasznim félhivatalos hírügynökség közölte, hogy „néhány forrás megerősítette a tárcavezető lemondását”, egyelőre azonban nem világos, hogy a reformerként számon tartott Haszán Róháni iráni elnök elfogadja-e azt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.