Lépéselőnyben a román ellenzék

A jobbközép, liberális ellenzék és Klaus Johannis győzelmét hozták a romániai EP- választások. Az EPP-t erősítő Nemzeti Liberális Párt közel 27 százalékos eredménnyel végzett az első helyen.

null
Baleni, 2019. május 26. Szavazó az európai parlamenti választásokon Baleniben 2019. május 26-án. MTI/AP/Vadim Ghirda Fotó: Vadim Ghirda Forrás: MTI/AP/Vadim Ghirda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jobbközép, liberális ellenzék és Klaus Johannis államfő győzelmét hozták a romániai európai parlamenti (EP-) választások. Az Európai Néppártot erősítő Nemzeti Liberális Párt közel 27 százalékos eredménnyel végzett az első helyen. A kormányzó szociáldemokraták (PSD) 22,7 százalékkal a második helyre szorultak. A szintén ellenzéki, liberális Mentsétek meg Romániát (USR) és a Dacian Ciolos volt miniszterelnök nevével fémjelzett Plus mozgalom szövetsége 22,1 százalékot ért el. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 5,3 százalékos eredménnyel ismét bejutott az EP-be. Érvényes lett a Johannis által kezdeményezett népszavazás, amelyen óriási többséggel az igazságszolgáltatás függetlensége mellett foglaltak állást a voksolók.

Illyés Gergely, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta: a nagyon magas részvételi arány gyakorlatilag annyit jelent, hogy az ellenzéki pártoknak sikerült egy PSD-ellenes népszavazássá alakítani az EP-választásokat. – Az USR–Plus-szövetség rendkívül jó eredménye azt mutatja, nekik nagyrészt sikerült olyan szavazókat elvinni az urnákhoz, akik legutóbb talán csak 2014-ben voltak szavazni, amikor Klaus Johannisra voksoltak. A PNL jó eredménye azt jelzi, hogy meg tudták tartani helyüket legnagyobb ellenzéki pártként, tehát ez a két párt örülhet az eredményeknek – értékelt az elemző.

A kormányzó szociáldemokraták elleni népszavazásnak is tekinthető az EP-választás
Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda

Illyés Gergely szerint a PSD-ben már meg is kezdődött Liviu Dragnea pártelnök felelősségre vonása, valószínűleg lemond vagy leváltják a párt éléről. Ez megnyithatja az utat a Victor Ponta pártjába távozott ex-PSD-politikusok visszatérése előtt, és új helyzetet teremt, véli a szakértő. – A magas részvétel egyik következménye, hogy Calin Popescu Tariceanu pártja, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége nem jutott be az EP-be, ez pedig megpecsételheti a pártelnök elnökjelölti ambícióit. A kormánypártok oldalán mindenféleképpen újra kell kezdeni a gondolkodást az elnökválasztásra való felkészülésről, mert jelenleg nem látszik esélyes jelölt, aki Klaus Johannist megszorongathatná a második fordulóban. A jelenlegi államfő egyetlen kihívója Da­cian Ciolos lehet, kérdés, az ellenzéki oldalon együttműködés vagy egymás elleni harc körvonalazódik – vázolta az év végén esedékes elnökválasztás előtti helyzetet Illyés Gergely. Az RMDSZ sikerét a szakértő az óriási mozgósítással magyarázta.

Börtönbüntetés Dragneának

A román legfelsőbb bíróság tegnap kihirdetett ítéletében jóváhagyta a Liviu Dragnea házelnök ellen alapfokon hozott három év hat hónap felfüggesztett börtönbüntetést. A bukaresti politika erős emberének börtönbe kell vonulnia, mert korábban is volt már egy felfüggesztett büntetése. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) ügyésze szigorúbb büntetést kért a bíráktól, továbbá azt, hogy közhivatalnok által elkövetett közokirat-hamisításra való felbujtás miatt is ítéljék el a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét. E vád alól felmentették Dragneát. A politikus nem volt jelen a bíróságon az ítélethirdetéskor, így nem élt az utolsó szó jogával. Liviu Dragnea korábbi kihallgatása alkalmával ártatlannak mondta magát, a DNA vádiratát pedig politikai leszámolásnak minősítette. A korrupcióellenes ügyészség szerint 2006 és 2013 között, amikor Dragnea a Teleorman megyei közgyűlés, illetve a PSD helyi elnöke volt, az ő utasítására fizettek a megyei önkormányzat költségvetéséből két olyan alkalmazottat, akik nem a gyermekvédelmi igazgatóságnál, hanem valójában a PSD megyei szervezeténél dolgoztak. Drag­neát egyébként a bukaresti rendőrség még tegnap délután őrizetbe is vette, majd beszállította a rahovai börtönbe.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.