Lesből próbálták kivégezni az amerikai rendőröket + videó

A Black Lives Matter megpróbálta megakadályozni az áldozatok ellátását.

Mártonffy Attila
2020. 09. 14. 14:20
Ambush shooting of two deputies in Compton
Los Angeles County Sheriffs Department (LASD) deputies walk outside St. Francis Medical Center hospital following the ambush shooting of two deputies in Compton, in Lynwood, California, U.S., September 13, 2020. REUTERS/Patrick T. Fallon - RC2TXI9YK85V Fotó: REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden demokrata elnökjelölt vasárnap a fegyvertartási szabályok szigorítására szólított fel, miután a megelőző napon a Los Angeles megyei Comptonban ismeretlen tettes lesből rálőtt a megyei sheriff hivatalának két járőröző munkatársára, súlyosan megsebesítve a gépjárművükben a járda mellett parkoló rendőröket. A térfigyelő kamera felvétele szerint egy fiatalnak látszó, alacsony, tömzsi alak minden előzmény és provokáció nélkül oldalról megközelítette a járművet, majd néhány lépésről egy pisztolyból több lövést adott le a mit sem sejtő bent ülőkre. A merénylő ezután sebesen kereket oldott.

A sebesülteknek még volt annyi lélekjelenlétük, hogy riasztották a mentőket, így viszonylag rövid idő alatt kórházba kerülhettek, ahol megműtötték őket. Úgy tűnik, túl vannak az életveszélyen. A menekülő elkövető után hajtóvadászat indult, az elkövető kézre kerítéséért százezer dollár jutalmat ajánlottak fel. Jellemző az Egyesült Államokban az utóbbi hónapokban megfigyelhető polarizált közhangulatra, hogy a Black Lives Matter (Fekete életek számítanak, BLM), a rendőri túlkapások ellen létrejött mozgalom néhány aktivistája, médiatudósítások szerint, a kórházhoz sietett, s megpróbálta megakadályozni a sebesültek ellátását. Többen fennhangon a rendőrök halálát kívánták.

– Háborús fegyvereknek nincs helyük a közösségünkben. Be kell tiltanunk a támadó fegyvereket és a nagy kapacitású tölténytárakat – tette közzé Twitter-oldalán Biden. A volt alelnök egy korábbi bejegyzésében lelkiismeretlenek nevezte a lövöldözést, s azt írta, az elkövetőt el kell fogni és meg kell büntetni. Donald Trump amerikai elnök már keményebb hangot ütött meg, gyors eljárást és lehetséges halálbüntetést követelve, különösen, hogy rendfenntartókat ért támadás.

– Ezeknek az állatoknak keményen oda kell csapni. Ha a rendőrök meghalnak, gyors bírósági tárgyalás és halál jár az elkövetőnek. Csak ezen az egy módon lehet megállítani őket!

– írta mikroblogjában. Ezzel a lendülettel Trump egy tegnapi Las Vegas-i kerekasztal-beszélgetésen folytatta is demokrata riválisa támadását, a szombati merénylet példájával támasztva alá a büntetések szigorításáról és a bírói eljárások felgyorsításáról szóló kampánykövetelését, miközben gyengének nevezte Bident a bűnözés kezelése terén.

A Georgia állambeli Clayton megyében is áll a bál. Tegnap egy ügyvéd felháborodottan követelte, hogy engedjék szabadon védencét, akit egy közúti ellenőrzés során vittek be a börtönbe. Egy járókelő által készített videófelvétel és a későbbi jegyzőkönyv tanúsága szerint a sheriffi hivatal emberei még pénteken feltartóztattak egy autót, mivel törött volt az egyik hátsó lámpája. Ebben ült a későbbi sértett, Roderick Walker afroamerikai férfi, valamint barátnője öt hónapos gyermekükkel, továbbá Walker mostohafia. A 26 éves férfi nem volt hajlandó kiszállni a kocsiból, mondván, nem ő vezetett, erre az igazoltatást végző rendőrök kirángatták az autóból, a földre teperték, s az egyikük többször is megütötte. A rendőr szerint Walker ütött először. Walker megpróbált kiszabadulni, sikertelenül. Ezt követően a férfit őrizetbe vették és börtönbe szállították.

Egy itt készült felvételen látszik, hogy bal szeme alaposan bedagadt. A fogdában kiderült róla, hogy egy szomszéd megyében kibocsátott elfogatóparancs van érvényben ellene felfüggesztett börtönbüntetés megsértéséért. Korábban gyermek elleni erőszak és tiltott fegyverviselés miatt ítélték el. Victor Hill megyei sheriff vasárnap közölte, hogy az ütlegelést végző kollégáját – akit nem nevezett néven – rendőri túlkapás miatt elbocsátották.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.