Lezárult Iránban a parlamenti választás

Lezárult Iránban péntek este a parlamenti választás, miután három alkalommal is meghosszabbították a szavazóhelyiségek nyitva tartását, hogy több választópolgárnak biztosítsák a voksolás lehetőségét.

Forrás: MTI2020. 02. 21. 23:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredetileg helyi idő szerinti hat órára tervezett urnazárás ismételt meghosszabbítását „a szavazópolgárok özönével” indokolta az iráni belügyminisztérium.

Az iráni hatóságok korábban mintegy 50 százalékosra becsülték a választói részvételt, amely 2016-ban 62 százalék, 2012-ben pedig még 66 százalék volt.

A közel-keleti országban a törvényhozó hatalmat az egykamarás, 290 tagú Medzslisz-e Sura-e Iszlami (Iszlám Tanácskozó Gyűlés) gyakorolja, amelynek 285 tagját közvetlenül, négy évre választják, a maradék öt képviselői helyet a kisebbségeknek tartják fenn.

Elemzők szerint a reformer jelöltek jelentős részének kizárása miatt a keményvonalas politikusok lehetnek a választások esélyesei.

A parlamenti választásokkal egy napon megválasztják a Szakértők Tanácsát is. A 88 vallási vezetőből álló testület feladata Irán legfelsőbb politikai és vallási vezetőjének a kiválasztása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.