Lopakodó genderelmélet a bolgár iskolákban

Miután a bolgár alkotmánybíróság elutasította az isztambuli egyezmény elfogadását, amely elsősorban az erőszakot elszenvedő nők védelmében lépett fel, de burkoltan külön jogokat próbált adni a homoszexuálisoknak, a transzneműeknek, bevezette volna a harmadik nem fogalmát és megteremtette volna a lehetőséget az egyneműek házasságára, a genderideológia a gyerekeket megcélozva most kerülő úton, a SELFIE uniós programon keresztül próbál beférkőzni az iskolákba.

2019. 02. 28. 6:44
Syrian refugee children attend a math class at a refugee centre in Harmanli
Furcsa kérdést kaptak a tanulók, közfelháborodás követte Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A SELFIE program az Európai Bizottság kezdeményezésére jött létre, amely kitöltendő kérdőív segítségével egy „pillanatfelvételt” (szelfit) készít, amivel rávilágít az európai alap-, középfokú és szakiskolák erősségeire és gyengeségei­re a digitális ­technológiák tanításhoz és tanuláshoz való használata terén.

A harmadik nemről szóló kérdés a kérdőív végén jelenik meg, amikor a tanulóknak magukról kell n­yilatkozniuk. A következő opciók közül választhatnak: lány, fiú, más vagy nem szeretnék válaszolni.

Furcsa kérdést kaptak a tanulók, közfelháborodás követte
Fotó: Reuters

A kérdőívek szétküldése a múlt év végén kezdődött, és eddig 900 iskolába jutott el. Kraszimir Velcsev oktatási miniszter úgy nyilatkozott, hogy „mindnyájan felelősek vagyunk ezért a hibáért, minisztériumi köztisztviselő vizsgálta a kérdőívet, de ezek szerint nem elegendő alapossággal”. Az Európai Bizottság által összeállított botrányos kérdést, amely kilencéves kortól kérdez rá a harmadik nemre vonatkozóan, senki sem vette észre.

„Annyit tudunk tenni, hogy (a múlt hét pénteken) írunk az Európai Bizottságnak, hogy Bulgáriára vonatkozóan töröljék ezt a kérdést a kérdőívből, majd hozzátette, hogy sem miniszterként, sem szülőként nem támogatja a genderideológia bármilyen formában történő megjelenését az iskolákban.

Több bolgár sajtóorgánum elutasította a miniszter válaszát, és azonnali lemondásáért kiáltott. Még a kormányközeli Pik.bg hírportál is az azonnali távozását követelte.

Az újság megállapítása szerint az isztambuli egyezmény alkotmánybírósági döntés ­miatt nem tudott érvénybe lépni, ezért most a genderizmus kerülőúton az iskolákon keresztül próbálja a gyerekeket megcélozni. „Holnap figyelmetlenségből vagy merő véletlenségből majd beírják az útleveleinkbe, »másnemű«, aztán jöhetnek az egyneműek házassága, a homoszexuális párok által gyermekek örökbefogadása.”

A hírportál szerint nincs bocsánat, és nem is szabad, hogy legyen, mert a bolgár gyerekekről van szó. „A kérdőívek szétküldése alkotmányellenes volt, amennyiben Valcsev és a mellette lévő Soros-emberek maguktól nem mennek el, ki kell rángatni őket a luxusirodáikból” – írja a hírportál.

A múlt héten csütörtökön az Európai Bizottság szófiai képviselete is nyilatkozott az ügyben. Elmondásuk szerint csak az EU-tagállamok kompetensek meghatározni a nemeket a saját alkotmányaiknak megfelelően, nem igazak azok az állítások, amelyek szerint az Európai Bizottság megpróbálja ráerőltetni a harmadik nem fogalmát a bolgár iskolákra a SELFIE programon keresztül, és az sem igaz, hogy a program genderideológiát próbál terjeszteni.

Állításuk szerint a SELFIE programot oktatásügyi szakértőkkel közösen dolgozták ki, több mint 5000 iskolai vezető részvételével, a kísérleti tesztelésben Európa-szerte 650 iskolából 67 ezer ember vett részt.

Magyarország már kezdetektől fogva hivatalosan elutasította mind az isztambuli konvenciót, mind a genderizmus ideológiáját.

Szembement saját elveivel az uniós szerv

Nem kezeli a munkavállalóit egyenlően az egyenlőségre szakosodott európai uniós ügynökség, döntött a héten egy litván bíróság. A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete ellen hét korábbi ideig­lenes munkatárs, illetve gyakornok indított pert, azt kifogásolva, hogy bérük nem egyezik meg az azonos munkát végző állandó munkatársakéval. A vilniusi bíróság úgy döntött, igazat ad a volt munkatársak bérkompenzációs követelésének. A szervezetnél 650 euró volt átlagosan a gyakornokok havi nettó jövedelme, míg az állandó munkatársaké 1100 körül alakult. Emellett nem élvezték azokat a jogokat, amelyek az uniós szerv többi dolgozóját illetik, mint a magán-egészségügyi ellátás és a túlóra kompenzációja, nyilatkozott az egyik sértett, ­Vytaute Vailionyte, aki szerint kiszolgáltatott helyzetben voltak. Az intézetnek most fejenként 4000 eurót kell fizetnie a volt dolgozóinak, a hat hónapos munkájukat kompenzálva, és arra utasították, a továbbiakban nem lehet bérkülönbség az azonos munkát végző alkalmazottak között. Nem ez az első eset, hogy az intézetet a munkatársai azzal vádolják, nem tartja be a saját alapelveit, írta a Politico amerikai híroldal brüsszeli kiadása. A lap korábban arról tudósított, számos szexuális zaklatásról érkezett bejelentés a szervezet férfi munkatársai ellen.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.