Lukasenka büntetőjogi eljárást indít a koordinációs tanács ellen

A belarusz hatóságok csütörtökön büntetőjogi eljárást indítottak egy új ellenzéki testület, a koordinációs tanács ellen a „hatalom megszerzésére tett illegális kísérlet” vádjával.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 20. 16:18
null
Forrás: Tut.by
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A most kedden létrehozott koordinációs tanács célja, hogy tárgyalásos úton megegyezzen a kormánnyal a hatalom békés átadásáról. Több tucat tagja között értelmiségiek és politikusok is megtalálhatók, például Szvjatlana Cihanouszkaja Litvániába menekült ellenzéki elnökjelölt.

A belarusz főügyészség szerint a testület a hatalom megszerzésére törekszik, és létrehozása nemzetbiztonsági fenyegetést jelent – közölte a Ria Novosztyi orosz hírügynökség. Az ügyben nem neveztek meg egyéni gyanúsítottakat.

A tanács közleményében alaptalannak nevezte és visszautasította a vádakat, és leszögezte: erőfeszítései békések és jogszerűek.

A belarusz ellenzéki triumvirátus. Középen Szvjatlana Cihanouszkaja. A kép bal oldalán Marija Kolesznyikova, a hatóságok által kizárt elnökjelölt, Viktor Babariko kampánystábjának korábbi vezetője, a koordinációs tanács elnökségi tagja
Fotó: Viktor Babariko sajtószolgálata

Az ország a posztszovjet történetének legjelentősebb politikai válságát éli, másfél hete folyamatosak a tízezreket vonzó megmozdulások. A tüntetők szerint Aljakszandr Lukasenka elnök elcsalta az augusztus 9-én tartott elnökválasztást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok 80,1 százalékát kapta. A 65 éves Lukasenka 1994 óta irányítja Fehéroroszországot, és ez lenne sorozatban a hatodik mandátuma.

Csütörtökön kissé csökkent a tiltakozások lendülete, miután az államfő szerdán bejelentette: utasította a rendőrséget, hogy tisztítsa meg az utcákat a tüntetőktől. A hét végére azonban újra nagy tömegeket várnak az utcákra.

Eközben Saulius Skvernelis litván miniszterelnök csütörtökön vilniusi hivatalában fogadta Cihanouszkaját. A kormányfő biztosította az ellenzéki elnökjelöltet, hogy kormánya Lengyelországgal, Lettországgal és Észtországgal együtt mindent megtesz annak érdekében, hogy szabad és tisztességes választásokra kerüljön sor Belaruszban.

A találkozót követően Moszkva jelezte: a belarusz belügyekbe való beavatkozásként tekint a külföldi tisztségviselők és a belarusz ellenzék tagjai közötti kapcsolatfelvételekre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.