Lukasenka: Moszkva szavatolja Belarusz biztonságát

A belarusz elnöknek nem tetszik, hogy a NATO hadgyakorlatozik a szomszédos Lengyelországban és Litvániában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Daily Sabah2020. 08. 15. 20:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moszkva szükség esetén szavatolja Belarusz biztonságát – jelentette ki a belarusz elnök szombaton azután, hogy telefonon egyeztetett orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Putyinnal. A Belta fehérorosz állami hírügynökség idézte Aljakszandr Lukasenka elnök több kijelentését. Ezek egyike szerint Lukasenka megfenyegette az állami vállalatok alkalmazottait, hogy elbocsátják őket, ha részt vesznek az elnökválasztás után kezdődött tüntetéseken.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió szerint az augusztus 9-i belarusz elnökválasztás nem volt sem szabad, sem tisztességes. Az eredmények feltételezett meghamisítása miatt kezdődött tiltakozó megmozdulásokon eddig nagyjából hétezer embert őrizetbe vettek a fehérorosz hatóságok. Két tüntető életét vesztette.

Lukasenka a szombat esti hírügynökségi tudósítás szerint aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a NATO hadgyakorlatot kezdett a Belarusszal szomszédos Lengyelországban és Litvániában. A fehérorosz elnök úgy fogalmazott: ami a katonai vonatkozásokat illeti, van egy megállapodásunk Oroszországgal. – Ez éppen egy olyan időszak, amiről ez a megállapodás rendelkezik – mondta, az 1996-ben aláírt orosz-fehérorosz államuniót létrehozó egyezményre utalva.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.