Már Varsót is zavarják az álhírek: bekérették a német ügyvivőt

Varsó az elnökválasztási kampányról tudósító német sajtó állítólagos részrehajlása miatt vár magyarázatot.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 07. 09. 11:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bekérették a lengyel külügyminisztériumba szerdán a német ügyvivőt a heves elnökválasztási kampányról tudósító német sajtó állítógos részrehajlása miatt.

– Lengyelország elutasítja a manipulációt és az egyoldalú értékeléseket a német sajtóban és a német társtulajdonban lévő lengyel sajtóorgánumokban megjelent cikkekben, amelyek azt az egyértelmű benyomást keltik, hogy a lengyel elnökválasztáson induló egyik jelöltet támogatják a voksolás küszöbén

– olvasható a varsói külügyi tárca dpa német hírügynökségnek eljuttatott állásfoglalásában.

DUda sem hagyta szó nélkül

A varsói német nagykövetség megerősítette a megbeszélés tényét, de további részleteket nem osztott meg. A német ügyvivő bekéretésére azt követően került sor, hogy Andrzej Duda lengyel elnök pénteken élesen bírálta a svájci-német Ringier Axel Springer kiadó tulajdonában lévő Fakt című lengyel bulvárlapot, amely címlapján számolt be egy elnöki kegyelemben részesített elitélt pedofilról. Egyes lengyel politikai kommentátorok szerint a bulvárlap vitatott címlapját akár úgy is lehetett értelmezni, mint ami arra utal, hogy az elnök maga is szexuális bűnöző.

Kormányzati tisztségviselők korábban elmondták, hogy a kegyelem nem vonatkozott az elítélt börtönbüntetésére, amelyet egyébként teljes egészében letöltött, hanem csak az áldozattal kapcsolatos távoltartási végzésre. Az időközben felnőttkorú áldozat pedig saját maga kérte a végzés hatályon kívül helyezését.

– Német támadás újabb példáját látjuk ebben a választásban ... , ami ezúttal ellenem irányul

– hangsúlyozta Duda pénteken.

Függetlenobjektív tudósítók?

A lengyel elnök élesen bírálta a Die Welt című német lap varsói tudósítóját is, aki azt írta, hogy amennyiben Duda kihívója, Rafal Trzaskowski győzne a voksoláson, az enyhülést hozna a lengyel-német kapcsolatokban.

Fej-fej mellett az elnökjelöltek

Andrzej Duda lengyel elnök, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje vezeti a népszerűségi listát az elnökválasztás vasárnapi második fordulója előtt 47 százalékkal, míg Rafal Trzaskowski, a liberális Polgári Platform jelöltje, varsói főpolgármester a szavazatok 46 százalékára számíthat a Társadalmi Változások nevű közvélemény-kutató intézet által a wPolityce.pl oldal számára készített felmérés szerint. Az első fordulóban Duda a szavazatok 43,5 százalékát kapta, Trzaskowski pedig 30,5 százalékot, de utóbbi a második fordulóban számíthat a kiesett centrista jelölteket támogatók voksára. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.