Marco Gombacci: Az EU nem lesz szuperállam

Továbbra is várom, hogy a Magyarországot a válság során hamis vádakkal illető politikusok és újságírók bocsánatot kérjenek Orbán Viktor miniszterelnöktől – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Marco Gombacci olasz politikai elemző. A The European Post brüsszeli havilap alapítója szerint a világjárvány alatt a legelvakultabb uniópártiak is beláthatták, hogy az EU sosem lesz nemzetek feletti szuperállam. – Aki ezt nem fogadja el, az nem tanulta meg a leckét – véli Marco Gombacci, akit az olasz belpolitikai folyamatok alakulásáról is kérdeztünk.

2020. 07. 10. 14:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vírus terjedésének első heteiben az Európai Unióban mindenki aggódó szemekkel figyelte az olaszországi eseményeket. – Hatalmas zűrzavar volt, különösen az ország északi régióiban, s noha a vírus mostanra, legalábbis egyelőre, eltűnt a hétköznapokból, a járvány okozta káosz rányomta bélyegét az egyébként is labilis belpolitikai folyamatokra – mondta lapunknak Marco Gombacci politikai elemző. A Brüsszelben élő olasz szakértő elmondta: a baloldali római kormány jelenleg a régiók szorításában vergődik. Számos, elsősorban jobboldali tartományi vezetés ugyanis úgy véli, a Giuseppe Conte vezette kabinet képtelen kézben tartani a súlyos gazdasági és társadalmi károkat elszenvedő ország helyreállításának folyamatát.

A múlt hétvégén a Matteo Salvini, Georgia Meloni és Silvio Berlusconi vezette jobboldali összefogás országos tüntetéseket tartott a baloldali kormány ellen. – Ez egy nagyon fontos momentum volt, hiszen a jobbközép ismét megmutatta, hogy egységes – magyarázta Gombacci. Hozzáfűzte, a bevándorlásellenes Liga, a jobboldali Olasz Testvérek és a Hajrá, Olaszország! elnevezésű párt legfőbb üzenete az volt: a baloldali kormány nem intézkedett megfelelően a válságkezelés során.

– Az egész válságkezelés Conte nevetséges élő show-ja volt. A hivatalos csatornák helyett szinte kizárólag a Facebookon szólt hangzatos beszédeiben a néphez, majd egy római konferencián sztárokkal és multinacionális cégekkel tanácskozott a járvány utáni teendőkről. Ahelyett, hogy az utca emberét hallgatta volna meg: a polgárok valóban az elszenvedői voltak a járványhelyzetnek – idézte fel az elmúlt hónapok eseményeit a szakértő. Gombacci mindenesetre úgy látja, a kormánnyal szembeni általános elégedetlenség ellenére továbbra sincs sok esély arra, hogy az állampolgárok jelentős többségének támogatását élvező jobboldal átvegye a hatalmat a baloldaltól. Olaszországban péntekig 242 ezren fertőződtek meg a koronavírustól és 35 ezren haltak bele a kórba.

De az olaszok nem fogják egyhamar elfelejteni, hogy a legnagyobb bajban az Európai Unió magára hagyta Olaszországot. Gombacci véleménye szerint az uniós politika változásával az ellenséges hangulat ugyan mostanra alább hagyott, ahhoz azonban nem fér kétség: az uniós szolidaritásnak nyoma sem volt. – Senki nem európainak érezte magát. A válság alatt az emberek olasz, francia, német vagy épp magyar identitása győzedelmeskedett – így az olasz elemző. Noha nem tartozik az EU hatáskörébe, hogy egy ilyen világválságra megoldást találjon, azért viszont nagyon is felelős lett volna, hogy hangolja össze a tagállamok közötti együttműködést. Gombacci szerint az elmúlt hónapok alatt még a legelvakultabb uniópártiak is beláthatták: az EU sosem lesz egy nemzetek feletti szuperállam. Aki ezt nem fogadja el, az nem tanulta meg a leckét.

A magyar kormányt a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény és a különleges jogrend miatt támadás érte az európai liberálisok részéről. Erről szólva Gombacci azt mondja: továbbra is várja, hogy a Magyarországot a válság idején hamis vádakkal illető politikusok és újságírók bocsánatot kérjenek az országtól és Orbán Viktor miniszterelnöktől. Szerinte a politikai vitának alapvető része a véleménykülönbség, és ez rendben is van, de a válság alatt olyan hazugságok hangzottak el Budapestről, amelyek még a politikában sem elfogadhatók.

– Matteo Renzi korábbi balliberális kormányfő például azzal verekedte magát a címlapokra, hogy Magyarországnak az EU-ból való kizárását követelte. Legfőbb ideje, hogy Brüsszelben sokkal komolyabban vegyék Magyarországot, amikor például a véleményszabadságról vagy a jogállamiságról van szó. Fel kell hagyni Brüsszelben a diktatúrázó retorikával: a szabadon választott magyar kormánynak joga van eldöntenie, hogyan védi meg állampolgárait a koronavírustól – mondta lapunknak az EU fővárosában élő olasz szakértő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.