Keresés
Magyar Nemzet
2021. június 22., kedd, Paulina napja
HÍR TV - SAJTÓKLUBSvédország az egy „különös lény”.
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kulfold/matteo-salvini-nem-varhatunk-az-europai-szolidaritasra-9778904/

Matteo Salvini: Nem várhatunk az európai szolidaritásra

– A többi európai országhoz hasonló védekezést sürgetünk Mario Draghi kormányfőtől – fogalmazott tegnap Matteo Salvini azt követően, hogy a múlt hétvégén újabb kétezer migráns érkezett Lampedusa szigetére. A jobboldali politikus hangsúlyozta: önálló döntésre lenne szükség, hiszen Olaszország nem várhat a többi tagállam szolidaritására és együttműködésére, ahogyan azt a vakcinával is tette.

Újra megrohamozták a bevándorlók Lampedusa szigetét. Pár óra leforgása alatta 16 hajó érkezett a hétvégén az olasz partokhoz. Az országra nehezedő migrációs nyomás egyre intenzívebb. A napilapok tegnap még ezer személy érkezéséről tájékoztattak, rövid időn belül azonban 2128-ra nőt a számuk. Az éjszakai órákban ugyanis további hatszáz, majd pedig háromszázötven bevándorló érte el a szigetet. A hétvégén egyébként összesen húsz hajó indult útnak Európa felé, egy hajótörést szenvedett, melynek során öten veszítették életüket. A Földközi-tenger migrációs útvonala tehát ismét forgalmas folyosóvá vált: a Tunéziával határos líbiai partszakaszról nemcsak afrikai, hanem ázsiai, pakisztáni és szíriai bevándorlók is érkeztek. A kétszázötven fő elhelyezésére alkalmas befogadóközpontban jelenleg legalább kétezer személy van. – Lampedusa megtelt – jelentette ki tegnap kétségbeesve Salvatore Martello, a sziget polgármestere, aki a sajtón keresztül a politika azonnali beavatkozását követelte.

Az év eleje óta 13 ezer illegális bevándorló indult útnak, hogy szerencsét és jobb sorsot keressen Olaszországban. Várható volt, hogy a kedvező időjárási viszonyok ösztönző erővel hatnak majd a lélekvesztőkön érkező tömegek számára. Az is egyértelmű, hogy a nyomás tovább fokozódik, amennyiben a kormány nem léptet életbe megszorításokat a jelenség mérséklésre, az olasz kormányban azonban nincs egyetértés a migrációs válság kezeléséről, a koalíciós partnerek közötti feszültség pedig a megoldás keresése helyett megbéníthatja a helyzet kezelését.

A jobboldali Liga és a baloldali Demokrata Párt is a rendkívüli európai presztízzsel rendelkező Mario Draghi kormányfőtől várja az új migrációs forgatókönyvet. Luciana Lamorgese belügyminiszter továbbra is a tagállamok szolidaritásában reménykedik, és az önkéntes elosztási mechanizmus életbe léptetésében látja a megoldást. Enrico Letta, a Demokrata Párt főtitkára szerint a líbiai embercsempészetet és fegyverembargót ellenőrzése alatt tartó Irini elnevezésű tengeri missziónak kellene részt vállalnia a Földközi-tengeren való életmentésben. Azt is hangsúlyozta: itt az ideje, hogy a mindeddig csak papíron létező újraelosztási rendszer a gyakorlatban is életbe lépjen.

– A többi európai országhoz hasonló védekezést sürgetünk Mario Draghi kormányfőtől – nyilatkozta a sajtó munkatársainak Matteo Salvini, a Liga elnöke. Az egykori belügyminiszter szerint önálló döntésre lenne szükség, hiszen Olaszország nem várhat a többi tagállam szolidaritására és együttműködésére, ahogyan azt a vakcinával is tette. – A helyzet tarthatatlan, a bevándorlási krízis megoldása politikai elhatározás kérdése, egyetlen ország sincs olyan mértékű nyomásnak kitéve, mint Olaszország, mégis önállóan védekezik – fogalmazott Salvini, aki belügyminiszterként korábban már bizonyította, hogy a megfelelő intézkedések bevezetésével drasztikusan csökkenthető a dél-európai országra nehezedő migrációs nyomás.

Az ellenzékben maradó, Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek párt azonnali hajóblokád felállítását követelte a kormánytól a tömeges bevándorlás megállítása érdekében. Meloni szerint itt az ideje nyíltan beszélni az Olaszországot sújtó migrációs válságról, amelynek – véleménye szerint – első számú felelőse Luciana Lamorgese belügyminiszter.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kai Havertz

Négy éve még Dárdai Palkó cseréje volt a németek sztárja
Veszélyes a magyar válogatottra az idei BL-döntő német hőse, akit Lothar Matthäus mégis kiosztott.

Fontos vallomást tett korábban

Keresik a koronatanút VV Fanni meggyilkolása ügyében
Azt állította korábban egy nő állítólag, hogy látta VV Fannit az eltűnése másnapján egy fodrásznál. Csakhogy a koronatanúnak nyoma veszett.
Megemelte a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács
Legutóbbi, májusi kamatdöntő ülésén a tanács még nem módosított, most viszont erőteljeset léptek.

Poszt-trauma

Ezek tényleg elhiszik, hogy nem hazudnak?
Hiller István mégis alá fog írni a Jobbiknak.

Poszt-trauma

Szivárványos müncheni stadion
Nemtelen hadviselést indítottak ellenünk a németek a sorsdöntő szerdai mérkőzés előtt. Csak nem tartanak tőlünk?

Poszt-trauma

A fél világ letérdel a BLM előtt
A nemzeti hősök szobrait lerombolják Amerikában, a BLM nevében pusztító söpredék tiszteletére pedig szobrokat állítanak.

Aktuális

Űrfelvételek elemzésével segítik a növénytermesztést Mezőhegyesen
A kapott adatokat az SZTE Alkalmazott Geoinformatikai és Távérzékelési Laboratóriumának kutatói elemzik.

Fricz Tamás blogja

Így jutunk el Sólyom Lászlótól Vörös Imréig
A balliberálisok kíméletlen és kegyetlen rendszervisszaváltást fognak végrehajtani.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!