Még mindig nem került pont a brexit végére

Közös közleményben jelentette be Boris Johnson és Ursula von der Leyen, hogy folytatódnak a tárgyalások.

Munkatársunktól
2020. 12. 13. 17:01
VON DER LEYEN, Ursula; JOHNSON, Boris
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke fogadja Boris Johnson brit miniszterelnököt a bizottság brüsszeli épületében 2020. december 9-én. Fotó: Olivier Hoslet Forrás: MTI/EPA pool/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetes várakozásokkal ellentétben Nagy Britannia és az Európai Unió között ismét tovább folytatódnak az egyeztetések a kereskedelmi feltételek véglegesítéséről. Korábban mindkét fél álláspontja az volt, hogy a döntések meghozatalának – legújabb – utolsó határideje vasárnappal jár le.

Mégis, Boris Johnson, brit miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közös közleményben jelentette be vasárnap, rövid telefonos egyezetést követően, hogy a brit és uniós tárgyalófelek megítélése szerint a legmegfelelőbb döntés mégis az, ha a felek további erőfeszítéseket tesznek a még függőben lévő kereskedelmi feltételek rögzítése érdekében.

A közleményben nem tesznek említést arról, hogy az ismét kilátásba helyezett egyeztetés meddig fog tartani, hiszen a brexit-megállapodás véglegesítésére a legutolsó határidő változatlanul december 31-e. 2021. január 1-jétől Nagy-Britannia, megállapodással, vagy anélkül, végleg kilép az Európai Unióból. Ha addig nem sikerül pontot tenni a brexit utáni kereskedelmet szabályozó egyeztetések végére, akkor a jövőben a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályai lesznek irányadók a Nagy Britannia és az Európai Unió közötti kereskedelemben. Ez esetben azonban számítani kell az árukra kivetett importvámokra, amelyek a termékek árának emelkedését és a piaci versenyben kedvezőtlenebb helyzetüket eredményezik.

A kereskedelmi megállapodás megszületését elsősorban a versenytörvénnyel és a halászati jogokkal kapcsolatos nézeteltérések akadályozzák. Az EU eltökélt abban, hogy ne biztosítson Nagy-Britanniának olyan kereskedelmi könnyítéseket, amelyek egyoldalú előnyökhöz juttatnák a szigetországot – többek között importvámok nélkül az európai piachoz való szabad hozzáférést –, miközben a tárgyalópartner a saját elképzeléseit erőlteti például szabványok, foglalkoztatási feltételek és a vállalkozások állami támogatása terén. Boris Johnson kijelentette:

– Amíg élünk, remélünk, s Nagy-Britannia biztos nem fog elsétálni, amíg lehetőség van a tárgyalásokra.

Ugyanakkor hozzáfűzte: – A legvalószínűbb azonban az, hogy a Kereskedelmi Világszervezet feltételeire kell felkészülnünk.

A halászati jogokkal kapcsolatban sarkalatos pont, hogy ha Nagy-Britannia nem ad hozzáférést az EU halászainak saját felségvizeihez, akkor az EU sem engedélyezi a brit halászok által kifogott halak értékesítését az Európai Unió területén. Nagy-Britannia álláspontja azonban az, hogy saját felségvizei fölött egyedül ő rendelkezhessen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.