Megbukott a Viorica Dancila vezette román kormány

Megvonta a román parlament a bizalmat a Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnök vezette kormánytól csütörtökön – közölték a román hírtelevíziók.

Forrás: MTI2019. 10. 10. 13:53
Romanian Prime Minister Viorica Dancila attends a vote of confidence at the Parliament in Bucharest
Viorica Dancila realistának nevezte a tervezetet Fotó: Inquam Photos Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megvonta a román parlament a bizalmat a Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnök vezette kormánytól csütörtökön – közölték a román hírtelevíziók, a szavazatszámláló bizottságtól származó értesüléseikre hivatkozva.

Az ellenzék által beterjesztett bizalmatlansági indítványt 238 képviselő és szenátor szavazta meg. A kormány megbuktatásához a törvényhozók többségének támogatására, legalább 233 voksra volt szükség.

A leszavazott miniszterelnök azt mondta: nincs miért hibáztatnia magát, az elvégzett munka tudatával távozik, kormánya a választók által 2016-ban megszavazott kormányprogram jelentős részét megvalósította. Dancila felkérte az államfőt, mielőbb nevezze meg kormányfő-jelöltjét.

A miniszterelnök leszögezte, hogy nem mond le pártelnöki tisztségéről a Szociáldemokrata Pártban (PSD), továbbra is ő a PSD államfőjelöltje, szombaton indítja választási kampányát, és meggyőződése, hogy bekerül az elnökválasztás második fordulójába.

Ludovic Orban, a bizalmatlansági indítványt beterjesztő Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke úgy értékelte: véget ért a rémálom, amelybe a PSD-kormányzás sodorta Romániát, befejeződik a „rombolás a gyűlölet és megosztottság” korszaka. Orban azzal vádolta a szociáldemokratákat, hogy közpénzeken próbáltak szavazatokat vásárolni, és köszönetet mondott azoknak a képviselőknek és szenátoroknak, akiket a PSD szavai szerint a választókerületükbe irányítandó állami beruházások ígéretével próbált sikertelenül rávenni hogy elálljanak a bizalmatlansági indítvány megszavazásától.

A továbbiakban Klaus Iohannis államfő kormányalakítási megbízást kell adjon egy új miniszterelnök-jelöltnek, miután konzultált a parlamenti pártokkal.

A jobboldali államfő néhány napja már figyelmeztette volt pártját, az európai néppárti tagsággal rendelkező PNL-t, hogy készüljön a kormányzásra.

A Dancila-kormány a következő időszakban ügyvivőként, korlátozott jogkörökkel fogja vezetni az országot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.