Megdöbbentő előrejelzés az Egyesült Államokból

A Fehér Ház által is mérvadónak tekintett matematikai modell jósolta meg a várható fertőzöttek és elhalálozók számát

Magyar Nemzet
2020. 03. 31. 15:20
null
Print
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztusig 82 ezren halhatnak meg az Egyesült Államokban a koronavírus járványban egy, a Fehér Ház által is mérvadónak tekintett matematikai modell szerint, amelyben a WHO adatai és kórházi tapasztalatok mellett a Kínában és Olaszországban lezajlott eseményekre támaszkodtak – írta a CNN.

Mint írták, a modell szerint legalább 39 ezer, legfeljebb pedig 141 ezer halálesetre lehet számítani, a 82 ezres szám a várható elhalálozások középarányosa, vagyis a leginkább reálisnak tekinthető előrejelzés. A magas mortalitási arányon a társadalmi érintkezések lecsökkentése, az úgynevezett social distancing sem képes számottevően javítani. A korlátozó rendelkezéseket egyébként Donald Trump elnök április végéig meghosszabbította.

Számítások szerint a fertőzések száma április közepén tetőzik az USA-ban, s akkor naponta akár kétezren is meghalhatnak.

A modell szerint nagyjából 224 ezer kórházi ágyra lesz akkor szükség, ami 61 ezerrel több a jelenleg rendelkezésre álló felszereltségnél.

Csak New Yorkban – ahol a járvány az USA többi részénél hamarabb tetőzhet – több mint 70 ezer kórházi ágyra lehet szükség április második hetében, ám a férőhelyek nagy részével – közel 60 ezer ággyal – nem rendelkezik a város, amelynek közel 9 ezer lélegeztetőgépet is be kellene szereznie a következő napokban, hogy felkészüljön a kritikus állapotú tömegek ellátására. Andrew Cuomo a legrosszabb forgatókönyvre készülve 30 ezer készüléket rendelt, és úgy véli, akár 140 ezer kórházi ágyra is szükség lehet, ezért tábori ágyak tömegeit helyezik el az arra alkalmas helyeken, csarnokokban.

Florida szintén gócponttá válhat, de több másik állam – például a kisebb területű és lakosságú Louisiana – egészségügye számára is komoly megpróbáltatásokat jelenthet a járvány.

A 35 milliós Kaliforniában – ahol eddig 120 haláleset – azonban az intenzív osztályokon is várhatóan lesz elegendő kapacitás a súlyos betegek ellátására. Érdemes megjegyezni, hogy az USA tagállamai még nem rendeltek el utazási korlátozásokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.