Megkezdődnek a kitoloncolások

Az Egyesült Államok bevándorlási és vámügyi hatósága (ICE) a jövő héten megkezdi az országban illegálisan tartózkodó migránsok kitoloncolását, jelentette be az amerikai elnök.

Mártonffy Attila
2019. 06. 19. 15:24
A Congolese immigrant delivers food to asylum seekers in San Antonio
Tizenkétmillió illegális bevándorló lehet az USA-ban Fotó: Callaghan O'Hare Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok bevándorlási és vámügyi hatósága (ICE) a jövő héten megkezdi az országban illegálisan tartózkodó migránsok kitoloncolását, jelentette be az amerikai elnök. – Olyan gyorsan szabadulunk meg tőlük, amilyen gyorsan bejöttek – írta Twitter-üzenetében Donald Trump, részletek említése nélkül. Becslések szerint mintegy 12 millió illegális migráns tartózkodik az Egyesült Államokban, többségük Mexikóból, illetve Közép-Amerikából érkezett. Egyes, demokrata párti politikusok által irányított tagállamokban – mint Kaliforniában vagy New York államban – viszont kifejezetten védelmet élveznek, vagyis ezekben az államokban a helyi rendfenntartó erők nem működnek együtt a szövetségi hatóságokkal az illegális bevándorlók kiutasításában – mutat rá az MTI.

A „migránstalanítási” törekvések része az a június elején született megállapodás is, amelynek értelmében Mexikó mindaddig visszatartja a Guatemala felől érkező bevándorlókat, amíg az Egyesült Államok el nem bírálja kérelmüket. Mexikóvárosban azt is megígérték, hogy a Nemzeti Gárdának a déli határra való küldésével megpróbálják megakadályozni, hogy a bevándorlóáradat elérje az amerikai határt. Mexikó ugyanakkor nem teljesen magától ajánlotta fel mindezt, kellett hozzá némi „nyomásgyakorlás” is Washingtonból. Konkrétan Trump megfenyegette országa déli szomszédját, hogy büntetővámmal sújtja a mexikói importot. Ennek megfelelően minden termékre kezdetben ötszázalékos vámot vet ki, s a kulcs minden hónapban további öt százalékponttal emelkedett volna, egészen 25 százalékig.

Tizenkétmillió illegális bevándorló lehet az USA-ban
Fotó: Reuters

Twitter-bejegyzésében Trump egyébként utalt arra is, hogy Guatemala szintén készen áll egy migránsegyezmény megkötésére Washingtonnal. E tervezett megállapodás részleteiről eddig sem Washington, sem Guatemalaváros nem nyilatkozott. Mindössze annyi szivárgott ki, hogy Guatemala biztonságos harmadik országként befogadná a szomszédaitól érkező menekülteket. Az amerikai külügyminisztérium csak azt erősítette meg, hogy az erről szóló tárgyalások múlt pénteken kezdődtek meg.

A Human Rights First nevű amerikai emberi jogi szervezet mulatságos érvelésnek tartja, hogy Washington azt képzeli, Guatemala képes megvédeni az országába, illetve rajta keresztül vonulókat, miközben saját polgárai is menekülnek az országból. A kilátásba helyezett egyezmény mindamellett nem akadályozta meg az amerikai kormányzatot, hogy a migránsválság miatt végleg megvonja az anyagi támogatást Salvadortól, Guatemalától és Honduras-tól. A három ország azért nem kapja meg a 2018-as pénzügyi évre megszavazott, összesen 370 millió dolláros segélyt, mert az USA álláspontja szerint vezetőik nem akadályozták meg, hogy országaikból illegális bevándorlók tömegei vágjanak neki a mexikói–amerikai határnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.