Megkezdődött az Európa jövőjéről szóló konferencia

Emmanuel Macron: Eljött az idő, hogy az EU elgondolkodjon, hogy milyen lesz Európa tíz év múlva.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 09. 20:33
MACRON, Emmanuel; VON DER LEYEN, Ursula; SASSOLI, David-Maria; SANTOS DA COSTA, Antnio Lus
Strasbourg, 2021. május 9. Emmanuel Macron francia elnök, Antonio Costa portugál miniszterelnök, David Sassoli, az Európai Parlament elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b-j) részt vesz az Európa jövõjérõl szóló konferencia megnyitóján az Európai Parlament (EP) strasbourgi épületében 2021. május 9-én, az Európa-napon. Ezen a napon az Európai Unió tagállamaiban az EU létrehozásához vezetõ, történelmi jelentõségû Schuman-nyilatkozat évfordulójáról emlékeznek meg. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A konferencia alkalmat teremt arra, hogy az európaiak közelebb kerüljenek egymáshoz.

Lehetőséget biztosít, hogy minden európai bekapcsolódjon az Európáról alkotott elképzelésekről szóló vitába, hogy összegyűjtsük a közös jövőnkkel kapcsolatos törekvéseket, ahogy azt az előző generációk tették – fogalmazott ma Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió Európa jövőjéről szóló konferenciáján Stasbourgban.

Az Európa-napon kezdődött, egy éven át tartó rendezvénysorozat részeként az uniós intézmények, a tagállamok, a helyi önkormányzatok, valamint az uniós állampolgárok is megoszthatják véleményüket az erre kialakított fórumokon, vagy az általuk szervezett rendezvényeken. A konferencia célja az Európai Unió helyzetének felmérése, valamint az EU hatékonyabbá, demokratikusabbá és ellenállóbbá tétele.

Ursula von der Leyen az Európai Parlament strasbourgi épületében tartott eseményen beszédében kijelentette: a most kijelölni tervezett irány meg fogja határozni a holnapra adott válaszokat.

Emmanuel Macron francia elnök, António Costa portugál miniszterelnök, David Sassoli, az Európai Parlament elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament strasbourgi épületében
Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand

Emmanuel Macron francia elnök beszédében hangsúlyozta, eljött az idő, hogy az EU elgondolkodjon, hogy milyen lesz Európa tíz év múlva. Szorgalmazta, hogy az uniónak továbbra is védje értékeit, a jelenlegihez hasonló járványhelyzet elkerülésére támogassa a kutatásokat, illetve beruházásokat erősítő modellt valósítson meg. Kijelentette: ihletre és széles körű vitára van szükség, hogy az EU alkalmazkodni tudjon az előtte álló kihívásokhoz.

A koronavírus-járvány megmutatta Európa erősségeit és gyengeségeit.

Míg az előbbiekről nem szabad lemondani, az utóbbiakkal foglalkozni kell – mondta. Az európai együttműködés életeket mentett és ment meg, ugyanakkor erősíteni kell a hatékonyságot, hogy gyorsabban és határozottabb döntések születhessenek – tette hozzá.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke azt mondta: amikor Európa új alapokra helyezi gazdasági fejlődését, a korábbinál még fontosabb és sürgetőbb meghallgatni az európaiakat. Ismerni kell szükségleteiket, elvárásaikat és a közös európai jövővel kapcsolatos elképzeléseiket, hogy megfelelő intézkedések meghozatalával lehessen biztosítani munkahelyüket, biztonságukat és jólétüket.

A konferenciával kapcsolatban Trócsányi László fideszes EP-képviselő korábban azt mondta: az európai integráció csak akkor lehet sikeres, ha tiszteletben tartja a szubszidiaritást és a nemzeti identitást. Rámutatott, hogy az európai egységre hivatkozva nem lehet cél egy Egyesült Európai Államok létrehozatala.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.