Megtorlás a kudarcért?

Életükkel fizettek észak-koreai diplomaták a Kim Dzsong Un és Donald Trump közötti, kézzelfogható eredmény nélkül véget érő hanoi csúcstalálkozó kudarcáért — legalábbis ezt állítja a legnagyobb dél-koreai napilap, szöuli diplomaták azonban vonakodtak megerősíteni a hírt. A Reuters emlékeztet: Észak-Koreában máskor is előfordult már, hogy azok a tisztviselők, akiknek kivégzéséről tudósított a média, később ismét feltűntek a phenjani apparátusban, csak éppen teljesen új szerepben.

2019. 06. 01. 13:36
North Korea's leader Kim Jong Un supervises a "strike drill" for multiple launchers and tactical guided weapon into the East Sea during a military drill in North Korea
Újra és újra felmerül a kérdés: mi lehet Kim Dzsong Unnal? Fotó: KCNA KCNA Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több munkatársával együtt kivégezték Észak-Koreában Kim Hjok Csol diplomatát, aki korábban a nukleáris leszerelésről szóló nemzetközi tárgyalások egyik delegációvezetője volt, és részt vett a Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök közötti februári hanoi csúcstalálkozó előkészítésében – írta pénteken a Csoszun Ilbo dél-koreai napilap, a találkozó kudarcának tulajdonítva az állítólagos legújabb tisztogatási hullámot.

A lapnak az MTI-ben is idézett riportja szerint a diplomatát állítólag még márciusban, a phenjani repülőtéren, az Egyesült Államok javára való kémkedés vádja nyomán végezték ki. Úgy tudni, további négy külügyi tisztségviselő is erre a sorsra jutott, akik szintén részt vettek a februári csúcs előkészítésében. Más, meg nem nevezett források ugyanakkor azt állították a Csoszun Ilbónak, egyes diplomaták munkatáborokban kötöttek ki, köztük a korábban Kim jobbkezének tartott Kim Hjok Csol is, akit áprilisban leváltottak a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának alelnöki tisztségéről.

A dél-koreai sajtón végigsöprő hírt ugyanakkor a szöuli elnöki hivatal, azaz a Kék Ház vonakodott megerősíteni. Egy az angol nyelvű Korea Times által megszólaltatott, neve elhallgatását kérő tanácsadó csak annyit nyilatkozott, „nem volna helyénvaló”, ha a riportra vonatkozó megjegyzéseket tennének, ugyanakkor azt is nyomatékosította, hogy figyelemmel kísérik az Észak-Koreából érkező „szokatlan” jeleket.

Újra és újra leszámolásokkal kapcsolatos hírek röppennek fel Kim Dzsong Un rendszeréről
Fotó: Reuters

A Reuters hírügynökség ezzel kapcsolatban megjegyzi, a hír megerősítéséig érdemes fenntartásokkal kezelni a riport állításait, már csak azért is, mert Észak-Koreában egyáltalán nem számít egyedi esetnek, hogy egy magas rangú diplomata, akinek kivégzéséről beszámol a sajtó, nem sokkal később egy teljesen más titulust – és nevet – birtokolva tűnik fel újra a phenjani apparátusban. A Csoszun Ilbo mindenesetre arra is felhívja a figyelmet, hogy Kim Dzsong Un húga, Kim Jo Dzsong sem mutatkozott nyilvánosan a hanoi csúcstalálkozó óta. Névtelen forrásra hivatkozva azt írták: „Kim Jo Dzsongnak azt mondták, hogy húzza meg magát”. A bátyja fontos tanácsadójának és az észak-koreai propagandagépezet egyik fő irányítójának tartott nő egyébként köztudomásúan nagyon közel áll Kim Dzsong Unhoz.

Az Észak-Koreát a tavaly februári phjongcshangi téli olimpián képviselő, bátyjához hasonlóan Svájcban tanuló Kim Jo Dzsong „kegyvesztettségére” utaló Csoszun Ilbo értesülései ezért némileg légből kapottnak tűnnek. A dél-koreai napilap információit alátámasztja viszont, hogy Észak-Korea hivatalos sajtóorgánuma, a Rodong Szinmun arról írt csütörtökön: a forradalom szigorú ítéletével találja magát szemben mindenki, aki úgy viselkedik, mint ha a vezető álmait váltaná valóra, de eközben másról álmodik.

A Berlinben tartózkodó Mike Pompeo amerikai külügyminiszter újságírói kérdésre reagálva azt mondta: Washington igyekszik ellenőrizni a kivégzésekről szóló jelentések hitelességét. A diplomata egyébként még egy májusi interjúban az ABC News hírcsatornának nyilatkozva arról beszélt, úgy tűnik, a jövőbeni tárgyalásokon nem Kim Hjok Csol, hanem valaki más lesz a tárgyalópartnere, „de ezt nem tudjuk biztosan”. A Reutersnek mindenesetre egy diplomáciai forrás annyit megerősített, voltak arra utaló jelek, hogy Kim Hjok Csol és társai büntetésben részesültek a hanoi csúcs után, arra azonban semmi bizonyíték nincs, hogy valóban kivégezték volna őket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.