Mélyponton Bulgária és Észak-Macedónia viszonya

Annak ellenére, hogy az Európai Bizottság Albániát és Észak-Macedóniát „tagságra késznek” minősítette, Bulgária tavaly blokkolta Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásainak megkezdését. A két testvérország álláspontjai megmerevedtek, az észak-macedóniai kormány kivárja az áprilisi bolgár parlamenti választásokat, az észak-macedóniai ellenzék Budapesttől és Ljubljanától próbál segítséget kérni a bolgár vétó puhítására.

2021. 01. 22. 7:15
Boyko Borisov - Zoran Zaev meeting in Skopje
SKOPJE, MACEDONIA - AUGUST 1: Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov and Prime Minister of Macedonia Zoran Zaev hold a press conference after their meeting in Skopje, Macedonia on August 1, 2017. (Photo by Besar Ademi/Anadolu Agency/Getty Images) Fotó: Anadolu Agency
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az észak-macedóniai sajtó szerint elszállt a lelkesedés és a remény, hogy Bulgária még a bulgáriai, áprilisi parlamenti választások előtt vagy azt követően feloldja vétóját, és a balkáni ország végre megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval – írja a Szloboden pecsat című észak-macedóniai újság. Sztevo Pendarovszki államfő eloszlatta az illúziókat, hogy Bulgária változtatna „kemény és megalázó” álláspontján, amivel olyan kérdéseket vetnek fel, amelyek nem képezhetnek tárgyalási alapot, mert tagadják a macedón identitást. A Nova Makedonija című újság értesülése szerint az ellenzéki VMRO-DPMNE észak-macedóniai párt elnöke, Hrisztijan Mickoszki a következő napokban az Európai Néppárton belüli testvérpártok vezetőivel, köztük a Fideszt irányító Orbán Viktor miniszterelnökkel és a Szlovén Demokrata Pártot vezető Janez Janša szlovén kormányfővel kíván tárgyalni a bolgár vétó felpuhítása érdekében. A VMRO-DPMNE kijelentette, hogy a megbeszéléseket aktív lobbizásra használják fel Észak-Macedónia állami érdekeinek érvényesítéséért – elsősorban az EU-csatlakozási tárgyalások blokkolásának feloldásához, amit Bulgária vétója akadályoz –, miközben megvitatják az ország lemaradását a reformok terén.

Közben Zoran Zaev észak-macedóniai kormányfő hétfőn kijelentette, hogy a bulgáriai parlamenti választások után azonnal megkezdik a tárgyalásokat az új bolgár kormánnyal. Válaszában ugyanakkor Ekaterina Zaharieva bolgár külügyminiszter (képünkön) megerősítette, hogy az Észak-Macedóniával kapcsolatos kérdésekben teljes konszenzus van a bolgár parlamentben.

– Bulgáriának egyértelmű álláspontja van Észak-Macedóniával kapcsolatban

– nyilatkozta ugyancsak Kraszimir Karakacsanov miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter. Emlékeztetett: észak-macedóniai történelemkönyvek ma is azt tanítják, hogy a bolgárok tatár eredetűek és fasiszták, ilyen alapon tárgyalás nem folytatható. – Joguk van megvédeni az identitásukat, de ne idegen történelem lopásával teremtsenek maguknak idegen identitást. Megvan az ő identitásuk, Josip Broz Tito és a Komintern hozta létre, senki sem akarja tőlük elvenni. De Sámuel cár bolgár cár, aki nem harcolt Bulgária ellen, ahogy a macedón tankönyvekben írják. Mi, bolgárok nem vagyunk fasiszták, sem megszállók, sem tatár-mongol törzsek, és a hetven éve történt nyelvváltás ellenére továbbra is tolmács nélkül beszéljük a macedónokkal ugyanazt a nyelvet – mondta Karakacsanov.

Bulgária tavaly vétózta meg szomszédja közeledését az EU-hoz, mondván,

a vétó addig tart, amíg szomszédja nem ismeri el a macedónok történelmi és nyelvi kötődéseit Bulgáriához.

A két ország viszonyának romlását jelzi, hogy nemrég bolgár zászlókat égettek Észak-Macedóniában. Először tavaly novemberben, most pedig január 14-én a Vevcsaniban tartott álarcos karneválon, amelyet minden évben megrendeznek, és szokás szerint a legvégén a felvonulók elégetik álarcaikat a közös tűzben. A rendezvényt a világjárvány miatt betiltották, ennek ellenére a részvevők felvonultak a település központjában, és akkor égették el a bolgár zászlót. Ekaterina Zaharieva utasítására a szkopjei bolgár nagykövet kifejezte felháborodását a vandál cselekmény miatt. A Zaev-kormány szintén elítélte a cselekményt, és sajnálkozását fejezte ki az eset miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.