Merkel: Líbiából újabb menekülthullám jöhet

Németország hibát követett el 2015-ben a menekültválság során – ismerte el Angela Merkel csütörtökön a davosi Világgazdasági Fórumon elmondott beszédében.

2020. 01. 24. 11:15
2020 World Economic Forum in Davos
A német kancellár elismerte, hogy 2015-ben hibát követtek el Fotó: Denis Balibouse Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország hibát követett el 2015-ben a menekültválság során – ismerte el Angela Merkel csütörtökön a davosi Világgazdasági Fórumon elmondott beszédében. A német kancellár szerint nem a menedékkérők befogadása volt a hiba, hanem az, hogy országa nem készült fel az érkezésükre azután, hogy helyi konfliktusok alakultak ki a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

– A hiba az volt, hogy nem törődtünk egy olyan környezet kialakításával, amelyben az emberek a saját hazájukban maradhattak volna – idézte a politikust a Deutsche Welle. Felhívta a figyelmet arra: e hibás politikát Líbiával kapcsolatban nem lehet megismételni. – Mindent meg kell tennünk a békefolyamat elindításáért – utalt arra, hogy vasárnap éppen Berlinben állapodtak meg a tűzszünetről és a fegyverembargó betartásáról a líbiai konfliktusban érintett országok.

A német kancellár elismerte, hogy 2015-ben hibát követtek el
Fotó: Reuters

A konferenciát a tavaly szeptemberben elindított, úgynevezett berlini folyamat keretében rendezték az ENSZ és a német kormány együttműködésével. A kezdeményezés célja, hogy a líbiai polgárháború ne legyen ugyanúgy külső szereplők helyi szövetségeseinek összecsapása, mint a szíriai polgárháború. Angela Merkel ma Recep Tayyip Erdoğan török elnök vendégeként Isztambulban folytatja tárgyalásait Líbiáról és Szíriáról. A kancellár tegnapi beszédében figyelmeztetett: Líbia nem járhat egy újabb menekülthullámmal és humanitárius válsággal. Szerinte a világ vezetőit újra arra kellene serkenteni, hogy a diplomáciára és a kétoldalú tárgyalásokra fókuszáljanak.

– Egy olyan világban élünk, amelyben a párbeszéd hiánya még nyilvánvalóbb, mint a hidegháború idején – fogalmazott. A hivatalából várhatóan jövőre távozó kancellár a klímaváltozásnak is figyelmet szentelt. Mint mondta, a 2015-ben kötött párizsi megállapodás betartásán múlhat az emberiség túlélése. – A világnak együtt kell cselekednie. Sajnos nem mindenki tart velünk – hangsúlyozta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.