Migrációkutató Intézet: Bosznia-Hercegovinának is vissza kell küldenie az illegális bevándorlókat

Bosznia-Hercegovinának meg kell fontolnia, hogy fizikai határzárat építsen a montenegrói és a szerb határon, és el kell kezdenie hazaküldeni az illegális bevándorlókat – mondta Janik Szabolcs.

Forrás: MTI2019. 10. 21. 10:31

Bosznia-Hercegovinának meg kell fontolnia, hogy fizikai határzárat építsen a montenegrói és a szerb határon, és el kell kezdenie hazaküldeni az illegális bevándorlókat – mondta Janik Szabolcs.

Bosznia-Hercegovinának meg kell fontolnia, hogy fizikai határzárat építsen a montenegrói és a szerb határon, és el kell kezdenie hazaküldeni az illegális bevándorlókat – mondta Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Közölte: az elmúlt hónapokban drasztikusan megnőtt a Görögországban tartózkodó illegális bevándorlók száma, mára megközelíti a 70 ezret, sokan vannak a szigeteken, akik a kormány hathatós támogatásával átjutnak a kontinensre. Ez a fő kihívás a Balkán számára, mert a bevándorlók így már el tudnak indulni a nyugat-balkáni útvonalon – tette hozzá.

Megjegyezte: az elmúlt két évben kicsit nyugatabbra tolódott az útvonal, és most már Albánián át vezet az út, elsősorban Bosznia-Hercegovina irányába.

A szakértő elmondta: az útvonal országai sorra jelentik be, hogy fizikai akadályokat építenek bizonyos határszakaszokon, akit pedig elfognak, „eggyel visszább küldik”, vagyis akit Szlovéniában elfognak, azt a horvát hatóságoknak adják át, a horvátok pedig az elfogott illegális bevándorlókat visszaküldik Bosznia-Hercegovinába.

Janik Szabolcs szólt arról is, hogy 2018 januárja óta több mint 40 ezren érkeztek Bosznia-Hercegovinába, erre pedig nincs felkészülve az ország, sem a határvédelmet, sem a menekültügyi rendszer kapacitásait tekintve, így minden, az országnak juttatott támogatás „tüneti kezelés”. A szakértő kitért arra is, hogy Bosznia-Hercegovinának meg kell fontolnia egy fizikai határzár létesítését Montenegró és Szerbia felé, hiszen innen lépnek át nagyon sokan az országba, másrészt pedig el kell kezdenie hazaküldeni az illegális bevándorlókat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.