Migrációs vita Stockholm és Oslo között

Amikor a neonácik a norvég utcákon masíroznak, gyakran hallani svéd beszédet – jelentette ki Erna Solberg. A norvég miniszterelnök ezzel felbőszítette a szomszédos Svédországot a két ország között évek óta zajló migrációs vitában, és szavaival újabb olajat öntött a tűzre.

2019. 08. 15. 7:17
SOLBERG, Erna
München, 2019. február 15. Erna Solberg norvég miniszterelnök az 55. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián 2019. február 15-én, a háromnapos fórum kezdõnapján. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erna Solberg a svéd neonáci szervezeteket tette felelőssé a szélsőséges ideo­lógia terjedéséért Skandináviában. A norvég miniszterelnök erről egy minapi svédországi fórumon beszélt annak kapcsán, hogy egy norvég férfi egy Oslóhoz közeli mecsetben lövöldözött múlt szombaton. Bár a kormányfő a neonácik elleni fellépés terén is felajánlotta segítségét Stockholmnak, szavai nem váltottak ki örömujjongást a svéd politikusok körében. – Üdvözlöm a norvég–svéd együttműködés gondolatát, de ha valaki a Haladó Párttal koalícióban kormányoz, és kétszer is miniszterré nevezi ki Sylvi Listhaugot, annak talán először inkább tükörbe kellene néznie – közölte Anders Ygeman energiaügyekért felelős svéd miniszter.

A szóban forgó Sylvi Listhaug kemény bevándorlásellenes retorikájáról ismert, az oslói kormánykoalíció kisebbik pártjának, a Haladó Pártnak a politikusa, az Erna Solberg vezette kabinetben többek között a bevándorlásügyi tárcát vezette. Ebben a minőségében jelentősen korlátozta a Norvégiába irányuló migrációs hullámot, ám neve inkább azért cseng ismerősen Svédországban, mert 2017 augusztusában Stockholmba utazott. Útját akkor azzal indokolta, hogy tanulmányozni akarja, milyen a rosszul működő integrációs modell, egyben kijelentette: hatvan no-go zónája van Svédországnak, ahová a rendfenntartók nem merik betenni a lábukat. Szavai miatt lemondta tervezett megbeszélésüket Heléne Fritzon akkori svéd menekültügyi miniszter. Sylvi Listhaug a mostani csetepatét sem hagyta szó nélkül. – Nem toleráljuk Svédország kioktatását! Először a saját házuk táján tegyenek rendet, mielőtt ránk mutogatnak – közölte. Svédországban egyre gyakoribbak a neonácik által elkövetett atrocitások: a svéd Expo magazin szerint 2017-ben 3660 neonáci jellegű cselekményt regisztráltak, ami hatszázzal több, mint 2016-ban.

Dánia szigorúbb határellenőrzéseket fontolgat Svédországgal közös határán a koppenhágai adóhivatalnál a múlt héten történt robbanás nyomán – közölte Mette Frederiksen. – Nem állapot, hogy valaki Svédországból Dániá­ba utazzon, és dinamitot helyezzen el a fővárosunk közepén – hangsúlyozta a dán kormányfő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.