Migránsok gyermekeivel mentenék meg az elöregedő társadalmat

Német szakértők szerint a bevándorlók átlagéletkora jóval alacsonyabb, mint a német lakosságé.

2021. 06. 18. 12:43
null
Hatgyerekes szíriai család mutatja német regisztrációs papírjait Herfordban. Szükség van európai iszlámra? Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy huszonhétezer gyermek születik évente Németországban bevándorló szülőktől, ez az érték nagyjából hatszor több, mint 2015 előtt. Noha az elmúlt években jelentős mértékben csökkent a bevándorlók aránya a nyugat-európai országban, a születési statisztikák még mindig a korábbi nagy menekülthullámok hatásairól tanúskodnak, amikor közel egymillióan menekültek Németországba a háborúk és a megélhetési nehézségek elől. A főleg a közel-keleti és a dél-ázsiai térségből származó menekültek zöme már az új hazájukban alapított családot. Német szakértők arra mutattak rá, hogy a bevándorló családokból származó gyermekekkel megállítható lehet a társadalom elöregedése, ugyanis 2019 végén a migránsok átlagos életkora 29 év volt, ami 15 évvel alacsonyabb a teljes német lakosság átlagéletkoránál.

– A jelentés demográfiai szempontból kedvező, mert az egyre inkább elöregedő társadalomban minden gyermekre szükségünk van

– szögezte le Herbert Brücker, a Berlini Empirikus Integráció és Migrációs Kutatások Intézetének igazgatója, kihangsúlyozva, hogy egyre magasabb a születési arány a védelmi státusban lévő háztartásokban.

Tanóra migránsoknak, akik tanárok szeretnének lenni
Fotó: MTI/EPA/Robin Utrecht

A szövetségi statisztikai hivatal adatai szerint 2010 és 2019 között összesen mintegy 160 ezer kiskorút regisztráltak, harmaduk szíriai állampolgárságú és körülbelül minden tizedik gyermek iraki vagy afgán. 2019 végén pedig 1,8 millió menedékkérőt jelentettek a hatóságok, közülük mintegy félmillióan voltak kiskorúak. A gyermekek közül nagyjából minden harmadik már Európában született, szakértők szerint arányuk tovább fog növekedni a következő években, azonban arra is felhívták a figyelmet, a növekvő tendenciát várhatóan egy csökkenő trend fogja követni. Brücker a török bevándorlók példáját hozta fel: eleinte az átlagosnál magasabb volt a gyermekek száma a családokban, azonban idővel a törökök születési aránya csökkent, már az országos átlaghoz közelített.

– Ahhoz, hogy a demográfiai változások ellenére is fenn tudjuk tartani a nyugdíjrendszert, arra lenne szükség, hogy átlagosan egy nő legalább két gyermeket szüljön élete során. A migrációs háttérrel nem rendelkezők azonban többnyire csak egy gyermeket vállalnak

– magyarázta Brücker, hozzátéve: a menekült nők átlagosan három gyermeket vállalnak, ami nem elegendő a társadalom elöregedésének megállításához, de ellensúlyozhatja a tendenciát.

Hatgyerekes szíriai család mutatja német regisztrációs papírjait Herfordban Fotó: Reuters

Yasemin Karakasoglu, brémai egyetem professzora szerint az oktatási rendszernek egyre inkább alkalmazkodnia kell a demográfiai átalakulásokhoz. A kutató szerint nemcsak a nagyvárosokban, hanem hamarosan országszerte is egyre több lesz az olyan diák, akik egynél több nyelven beszélnek és nem kizárólag a német nyelvet használják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.