„Mindenáron Olaszországba akarták szállítani a bevándorlókat”

Ezúttal az Open Arms spanyol civil hajó feltartóztatása miatt zajlik per Matteo Salvini ellen.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 03. 20. 14:31
Spanish rescue ship Open Arms with migrants on board arrives in Lampedusa
Táncra perdültek az olasz szigeten partra szálló bevándorlók. Két hete várt erre az Open Arms Fotó: Guglielmo Mangiapane Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abszurd, hogy a civil hajók megtagadják a partra szállást a legközelebbi biztonságos kikötőben, és azt állítják a vádlottak padjára, aki a nemzetbiztonságot védi – mondta Matteo Salvini, a jobboldali olasz Liga párt vezetője, aki az Open Arms spanyol civil hajó feltartóztatása miatt ellene zajló előzetes bírósági tárgyaláson beszélt Palermóban szombaton.

Az Open Arms hajója 2019 augusztusában huszonegy napig várakozott Lampedusa vizein 147 fővel. A fedélzeten tartózkodó, felnőtt kísérő nélküli kiskorúak és a betegek partra szállhattak. Spanyolország több kikötőt ajánlott fel az Open Armsnak, de ezt a nem kormányzati szervezet elnöke, Riccardo Gatti elutasította. A bevándorlók végül augusztus 20-án léphettek partra: az engedélyt a szicíliai Agrigento ügyésze, Luigi Patronaggio adta ki.

Az Open Arms három hét várakozás után köthetett ki Lampedusán
Fotó: Reuters

Az Open Arms 2019 nyarán történt feltartóztatása miatti előzetes eljárás az első, amely civil hajó ügyében indult Matteo Salvini volt belügyminiszterrel szemben. Az első ülést január 9-én tartották, februárban a benyújtott dokumentációt vizsgálta át a bíróság, a mostani harmadik ülésre már több mint húsz civil szervezet és magánszemély nyújtott be polgári jogi igényre kérelmet. Közöttük szerepel az Open Arms kapitánya, Marc Reig Creus, akivel szemben Olaszországban eljárás folyik illegális bevándorlás elősegítése címén. A hajót üzemeltető Pro Activa Open Arms közösségi oldalán azt írta, „igazságot akarnak a Salvini és Európa képviselte migrációs politikával szemben”.

Matteo Salvini januári sajtótájékoztatója a palermói Ucciardone börtön előtt
Fotó: Igor Petyx/ EPA

A palermói Ucciardone börtön bunkertermében tartott szombati tárgyaláson, melyen a sajtó nem vehetett részt, kiszivárgott hírek szerint a volt belügyminiszter egyebek között kijelentette: – Egyedüliként fizetek meg mindenkiért. Oda jutottunk, hogy aki bűncselekményt követ el, az áldozat szerepében tetszeleg, és másokat vádol bűnösséggel.

Hozzátette: a hajó kapitánya megtagadta, hogy a migránsok a legközelebbi biztonságos kikötőben érjenek partot. Így – Salvini szerint – a civil szervezet, mely „mindenáron Olaszországba akarta szállítani az illegális bevándorlókat”, kényszerhelyzetbe hozta az olasz államot, amely ennek ellenére sem tagadta meg az emberek ellátását.

Salvini védelme dokumentumként mutatott fel egy e-mailt az Open Arms és a máltai hatóságok között, melyben Valletta felesleges időhúzással vádolta a hajó kapitányát, hangsúlyozva, hogyha egyenesen spanyol kikötőbe megy, a fedélzeten utazó migránsok rég partot értek volna. Salvini korábban kifejtette, hogy a líbiai és máltai vizeken migránsokat fedélzetére vett spanyol hajó nemet mondott Máltának, és elutasította, hogy a migránsokat egy spanyol katonai hajó szállítsa biztonságos kikötőbe.

Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlók várakoznak, hogy a Földközi-tengeren úszó gumicsónakjukból átszállhassanak a Proactiva Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet hajójára a líbiai partok előtt 2021. február 6-án
Fotó: Pablo Tosco / MTI/AP

A Matteo Salvinivel szemben zajló másik, úgynevezett Gregoretti-üggyel ellentétben, amelyben a cataniai ügyészség nem kíván vádat emelni, az Open Arms-üggyel foglalkozó Francesco Lo Voi ügyész vádemelést sürget, mivel úgy látja, a volt belügyminiszter „túszul ejtette” a bevándorlókat. A Gregoretti-ügyben, amely egy olasz katonai hajó feltartóztatását érintette szintén 2019 nyarán, az előzetes eljárás következő ülése április 10-én lesz. A bíró május 14-re ígérte döntését arról, megalapozottnak tartja-e Matteo Salvini bíróság elé állítását vagy sem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.