Nagyszabású emlékhét a temesvári forradalom kitörésének 30. évfordulóján

Tőkés László, a forradalom kirobbanásának ikonikus alakja és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is jelen lesz Temesváron az ünnepi gálán.

Forrás: hetiujszo.ro2019. 12. 10. 11:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Toró T. Tibor, az rendezvénysorozat főszervezője és Kása Zsolt, az EMNT országos alelnöke (képünkön) a rendezvény egyik céljaként fogalmazták meg a rendszerváltás eseményeinek a fiatal nemzedékek körében való megismertetését, ugyan­akkor meg szeretnék honosítani azt az erdélyi magyar emlé­ke­zet­­­politikai diskurzust, mely meg­akadályozza, hogy Temesvár és Tőkés László szerepét kiradírozzák a romániai forradalmat vizsgáló és feltáró történetírásból.

Fotó: hetiujszo.ro

Az emlékhétre december 12-16. között kerül sor, 6 különböző helyszínen.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az 1989-es Temesvári Forradalmi Emlékbizottság szeretettel várja a 30 év előtti ellenállás résztvevőit, valamint minden érdeklődőt a december 12-én, a Belvárosi Református Egyházközség épületében du. 16 órakor kezdődő megemlékező ünnepségre. Ne felejtsünk, emlékezzünk együtt!

Ez lesz az indító rendezvénye a 30. évfordulós ünnepségek sorozatának.

Az események csütörtökön, december 12-én 16 órától kezdődnek a te­mesvár-belvárosi református templomban, ahol egy­házi szimpóziumra, előadóestre, kerekasztal-beszélgetésre, valamint az Ungor Csaba temesvári szob­rászművész által alkotott Újvárossy Ernő emléktáblájának felava­tására is sor kerül.

Az eseménysorozat teljes programja IDE KATTINTVA olvasható.

MEGHÍVÓ

A TEMESVÁR 30. Emlékhét, a temesvári forradalom kitörésének 30. évfordulója alkalmával 2019. december 14-én, szombaton, 19 órától rendezett gálaestre, a CRAFT (Centrul Regional de Afaceri) rendezvénycsar­nokába (Eroilor út, 22. szám), a Duna Művészegyüttes előadására, melynek dísz­ven­dégei Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Orbán Viktor, Magyar­or­szág miniszterelnöke, Lord David Alton, a brit Felsőház tagja, Janez Janša, Szlovénia rendszerváltó miniszterelnöke.

A belépés ingyenes, de személyes regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni, hétfőtől csütörtökig, december 9-12. között, a következőképpen lehet: telefonon (0256-225979) személyesen, vagy az EMNT Demokrácia Köz­pont­jában (T. Cipariu 1, 14. csengő), hétfőn, szerdán 9-13; kedden: 11-15, csütör­tökön: 15-19 óra között, illetve online e-mailen: [email protected] vagy facebook-on: Vetési Zoltán.

Kérjük a részt venni szándékozókat, ne halogassák vagy mulasszák el a regisztrációt, mert ennek hiányában, a magas rangú díszvendégek jelenléte által indokolt biztonsági intézkedések miatt, a szervezők nem tudják biztosítani a belépést!

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.